Trebam li brijanje i klistir?

shaver

Neki pružatelji njege brijanje stidne regije i obavljanje klistira vide kao rutinski dio njege za žene u ranom porodu. Mnoge žene s kojima smo razgovarali govore o činjenici da je bilo čak i očekivano da se u bolnicu dođe s već obrijanom regijom. Je li to stvarno potrebno?

Pogledajmo prvo šta je brijanje. Historijski gledano, brijanje se počelo smatrati najboljom praksom od strane doktora otprilike u isto vrijeme kada je porod premješten iz kuće u bolnice. Kao novo polje za porodiljstvo postupno je preuzeto od strane trudničke skrbi u 1950-im u SAD-u, mentalitet operacija sve je primijenjeni pri porodu. Na neki način, to je imalo smisla, jer su epiziotomija i pinceta porod bili rutinski u to vrijeme. Nakon što je područje svježe obrijano mislilo se da bi bilo lakše vidjeti područje i da bi mogućnost zaraze bila smanjena.

Neki njegovatelji i dalje brijanje smatraju kao dio rutinske brige iz tih razloga. Čak i ako se ne izvodi epiziotomija, oni vjeruju da obrijana perinealna regija može smanjiti rizik od infekcije u slučaju da dođe do cijepanja. Nedavna istraživanja, međutim, pokazala da su historijske pretpostavke neosnovane. U stvari, pregled svih dostupnih studija o toj temi od strane međunarodno uglednog Cochrane Centra navodi da je sigurno izbjeći brijanje, i da se zapravo ne preporučuje rutinsko perinealno brijanje (područje između vagine i anusa) nakon prijema u bolnicu. Neke studije su pokazale veći rizik od infekcije kod obrijanih žena. Oni objašnjavaju u pregledu da brijanje može uzrokovati sitne posjekotine na koži koja omogućuju bakterijama da uđu. Iz tog razloga, to više nije rutinska praksa u mnogim zapadnim zemljama i ne smatra se neophodno za epiziotomiju. U većini slučajeva, nema puno dlaka u perinealnoj regiji, tako da to ne bi trebalo uzrokovati problem za vidljivost, ako je potrebna epiziotomija.

Ako žene žele da se obriju ili možda da se depiliraju, vjerojatno bi bilo najbolje da to učine same kod kuće, i unaprijed, tako da sitne rane imaju vremena da zarastu i da ne budu uzrok infekcije. Međutim, na žene koje su izabrale da se ne briju ne bi trebalo vršiti pritisak da pristanu, jer je istraživanje na njihovoj strani! Brijanje nije potrebno i može čak biti štetno!

Sada pogledajmo klistir. Klistir je postupak u kojem se tekućina ubrizgava u rektum da se izbaci njegov sadržaj. To je i dalje česta pojava na Balkanu, iako više nije rutina u mnogim drugim zemljama.child-316211

Zdravstveni radnici koji podržavaju korištenje klistira u sklopu njege kod početka poroda mogu to učiniti, jer oni osjećaju da je:

 • Time čišći porod za one koji brinu za žene dok se porađaju; smanjena stopa infekcije kod
  novorođenčadi i majki zbog onečišćenja izmetom;
 • čin poroda kraći jer su fekalije blokirale silazak djeteta;
 • velika nužda ubrzo nakon poroda može izazvati nelagodu ili da se rana epiziotomije opet otvori;
 • Žene mogu smatrati čišćenje svojih crijeva kao dobru stvar.

Nema dokaza koji bi poduprli ove pretpostavke. U stvari, još jedan pregled od strane međunarodno-cijenjenog Cochrane centra, koji proizilazi iz objavljenih medicinskih radova, zaključuje da korištenje klistira kod poroda:

 • ne čini razliku kod stope zaraze za majke i bebe;
 • ne skraćuje porod;
 •  ne čini nikakvu razliku kod stope razdvajanja epiziotomije.

Nemojte se iznenaditi ako vaš doktor, također, smatra kako je klistir dio rutinske njege. Međutim, dobar doktor će uvijek uzeti u obzir želje i preferencije njegovog pacijenta. Kako bi vam pomogli, možda biste trebali iznijeti popis razloga zašto radije ne želite klistir. To može uključivati:

 • Učinkovitost klistira je nedokazana;
 • vodenaste fekalije se teže kontroliraju i tako mogu povećati onečišćenje, potencijalno povećanje infekcije za majku i dijete;
 • korištenje klistira u prvoj fazi poroda uzrokuje nelagodu ženama.

Mnoge majke su zabrinute da će imati stolicu za vrijeme poroda. Kako dijete izlazi kroz porođajni kanal, crijeva se zgnječe i sav sadržaj imaju tendenciju da izađe. Većina babica u ruci imaju vatu kako bi obrisale tu malu količinu izmeta. Većina žena ne zna što se dogodilo!

Mnoge žene smatraju da porod počinju s malo uzbuđenim želucom što čine da one idu na VC nekoliko puta. To je prirodan način da se crijeva prazne i pripremaju za porod. Ako se to ne dogodi vama, a vi ste zabrinuti, napravite pražnjenja crijeva na početku poroda. Za većinu žena porod traje nekoliko sati, tako da je vjerojatno da će imati vremena i potrebu, isprazniti svoja crijeva. Vi zaista ne morate učiti ništa na silu kako bi ispraznili crijeva – samo slušajte svoje tijelo i idite kad god možete. Ako, kad dođete u bolnicu možete osjetiti da su vam crijeva puna i ako vam je neugodno, onda se možete odlučiti za klistir.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Reference:

http://pregnancy.about.com/od/laborbasics/a/shavingbirth.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001236/full

http://www.babycenter.com.my/x1025107/do-i-have-to-have-an-enema-when-i-am-in-labour#ixzz30BwlGRgy

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001236/full

http://summaries.cochrane.org/CD000330/enemas-during-labour

Napišite komentar...