Šta je sve potrebno kako bi se pripremile za fiziološko rađanje posteljice

2302578247_de432e3fb8_holistic

Siguran i efektivan fiziološki placentalni porod zahtijeva efektivno endogeno oslobađanje oksitocina. Ovo se olakšava sljedećim:

• Fiziološkim porodom bebe: Bez intervencija tokom poroda, npr.indukcija, ubrzavanje, epiduralna, medikamenti, instrukcije ili komplikacije.
• Okruženje koje podupire oslobađanje oksitocina: privatnost, nisko osvjetljenje, toplina i ugodnost. Bez stranaca koji ulaze u porađaonu, npr.dodatne babice.
• Neometan dodir koža-od-kožu između majke i bebe: drugi ne trebaju ometati majku konverzacijom i ne trebaju preuzimati dijete. Ove interakcije između majke i bebe mogu rezultirati dojenjem, ali ovo ne treba forsirati jer neće sve bebe da doje na početku.
• Bez uplitanja: bez pipanja materice, bez stezaljki, presijecanja ili povlačenja pupčanika. Bez kliničkih promatranja ili vrzmanja po sobi.
• Bez stresa i straha: Prisutni u sobi trebaju biti opušteni. Babica treba biti opuštena prilikom čekanja i strpljiva. Majka ne treba biti pod stresom jer adrenalin koči oslobađanje oksitocina. Ovo je razlog što se PPH (postpartalna hemoragija) češće dešava nakon kompliciranog poroda (npr.iščašenja ramena) i kada je djetetu potrebno oživaljavanje.
• Bez zadatih rokova: Mnogi bolnički protokoli zahtijevaju intervenciju nakon pola sata ukoliko se posteljica nije rodila. Ovo nimalo ne pomaže i stvara napetost koja može biti kontraproduktivna.

Ovo je naravno okvirna lista i neke žene su savršeno u stanju da rode svoje posteljice u haosu i buci vlastitog doma. Ovo je vjerovatno tako jer su okružene poznatom bukom svog doma i osjećaju se opušteno u takvom okruženju. Neke žele presijecanja vrpce nakon prestanka pulsiranja, ukoliko je kratka npr.

Najbitniji faktor koji će omogućiti fiziološko rađanje posteljice jeste fiziološko rađanje bebe.

Međutim, u Australiji, samo 21% žena spontano započne porod i nastave ga bez ubrzavanja. Od tog procenta, koliko ih zapravo rodi bez epiduralne ili drugih medikamenata? Od toga, koliko ih rodi u gore opisanim okolnostima? Većina žena rađa u bolnicama, a bolničko okruženje, zna se kakvo je.

Aktivno rukovođenje trećom fazom poroda će smanjiti rizik za PPH u okruženju koje ne podržava fiziologiju i u kojoj je rutinska intervencija norma. Postoje neke opcije unutar aktivnog rukovođenja oko kojih se može pregovarati. Fiziološko rađanje posteljice je opcija samo ukoliko se izbjegne indukcija, ubrzavanje, epiduralna, komplikacije – ali budite svjesni koliko je to teško postići i nemojte se ‘jesti’ ukoliko ne uspijete.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://midwifethinking.com/2012/05/05/an-actively-managed-placental-birth-might-be-the-best-option-for-most-women/
Photo by NineInchNachosIII

Napišite komentar...