Pukao mi vodenjak! Indukcija vs. čekanje spontanog početka poroda

7380216_6e037381c4_intravenous

Kada trudnici pukne vodenjak prije termina početka poroda, jedno od najznačajnijih pitanja koje postavi je: da li inducirati porod ili čekati da porod spontano počne.

Mnoge studije su upoređivale rizike i koristi između indukcije nasuprot spontanog početka poroda. U skoro svim studijama na ovu problematiku, istraživači su posmatrali žene sa pucanjem vodenjaka nakon 37.sedmice, jednoplodnom trudnoćom, i da beba prednjači glavom. Nisu dozvoljavali da žene sa drugim komplikacijama, kao što su visok krvni pritisak ili gestacijski dijabetes, učestvuju u studijama.

Dakle rezultati se odnose na trudnice niskog rizika.

U poređenju indukcije nasuprot spontanog početka poroda gledaju se sljedeći ishodi:
• Koliko je trebalo vremena da se beba rodi nakon pucanja vodenjaka
• Koliko su često majke imale horioamnionitis (infekcija membrana ili amnionske kese)
• Koliko je žena imalo carski rez
• Koliko je beba imalo infekcije (bilo dokazane ili sumnjive infekcije)

Oprez glede dokaza

Dokaze o indukciji vs. spontanotm početku poroda je teško za protumačiti. Ovo je iz razloga jer svaka studija postavlja svoje kriterije oko načina induciranja poroda, koliko su dugo majke čekale na porod da počne prije nego je izvršena indukcija, i pod kojim uslovima su se žene slale na carski rez. Ove razlike mogu voditi u vrlo različite rezultate među studijama koje naizgled odgovaraju na isto pitanje.

Jedno od najvećih problema oko naučnih dokaza glede pucanja vodenjaka u terminu se tiču Streptokoka grupe B. Skoro sve studije, uključujući poznatu studiju TermPROM (Hannah et al, 1996) su izvedene prije nego se u SADu počeo raditi redovan screening Streptokoka grupe B gdje se test-pozitivnim ženama daje antibiotik.

Vrlo je uobičajeno da majke nose bakteriju streptokok grupe B u svom probavnom sistemu. CDC obaviještava da 25% žena će imati ovu bateriju u vagini ili rektumu. Nositelji ovih bakterija su pod povećanim rizikom za horioamnionitis (infekcija membrana) i dovodi novorođenčad pod veći rizik za infekciju uzrokovanu streptokokom grupe B.
Trenutno, većina žena u SADu i u nekim drugim zemljama svijeta, prolaze kroz skrining za ovu bakteriju u trećem trimestru trudnoće, i ukoliko su pozitivni rezultati, većina primi antibiotike intravenski kada porod počne.

Tako da ovaj skrining i tretman za streptokoknu bakteriju grupe B se nije radio u skoro nijednoj studiji koja je istraživala indukciju vs. spontano čekanje poroda nakon pucanja vodenjaka. Stoga su rezultati ovih studija vjerovatno precijenili rizik za infekciju koju majka ili novorođenče mogu iskusiti nakon pucanja vodenjaka.

U konačnici, pitanje “šta majka treba da radi ukoliko joj pukne vodenjak u terminu, a prije početka poroda: da li je bolja indukcija ili čekanje spontanog poroda” ostaje kontroverzno sve dok se ne uradi neka veća studija koja koristi moderne metode skrininga i sljedstvenog tretiranja streptokoka grupe B.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Clanak preuzet sa: http://evidencebasedbirth.com/evidence-inducing-labor-water-breaks-term/
(o referencama, o autorima) Photo by Dirty Bunny

Napišite komentar...