Preliminarni rezultati akcije #prekinimosutnju2018

pp1

Dvije sedmice nakon početka kampanje, slanja dopisa i sedam dana nakon zvaničnog zatvaranja primanja svjedočanstava možemo reći da se prvi rezultati naziru.

Onaj ko očekuje da budu bombastični i jednokratni, ostaće razočaran.

Ako budemo svjesni činjenice da je problem generacijski tj.dugoročan i hroničan, da je sistemski i da seže do samih početaka a to je do edukacije kadra, onda ne možemo ni očekivati da lijek i rješenje budu ikakvi doli dugoročni, sistemski pa stoga i “spori”.

Ono što možemo reći, je da smo na četiri poslana dopisa od kantonalnog do federalnog nivoa, dobili jedan zvaničan odgovor, ali…i još tri nezvanična. Odgovore smo dobili na svaki nivo na koji smo poslale, na ovaj ili onaj način. Kad kažemo nezvanično, znači da su nam se obraćale druge žene i majke, uposlenice vladinih tijela i zastupnice zakonodavnih tijela koje su osjetile ovu kampanju. Podijelile su sa nama savjete i upute za mehanizme mogućeg djelovanja i stavile nam se na raspolaganje da pomognu.

Što se tiče zvaničnog sastanka sa Ministarstvom jučer, ohrabrene smo da je to bio naš inicijalni sastanak sa njima, uvod gdje se u dva sata zajednički prepoznao problem i izrazila volja za njegovo adresiranje. Dalji koraci su kao i u svemu mukotrpni, ali smo mi dobili vjetar u leđa, svakim dopisom, svakim predstavljanjem našeg udruženja iza kojeg stoji masa žena, postajemo prepoznate kao glas, te sa zvaničnim prijedlozima, poznavanjem mehanizama i dokle sežu nečije ingerencije, možemo očekivati da se jedno poglavlje otvorilo i njegovo zatvaranje neće nastupiti prije nego što dočekamo rezultate.

Da li će to značiti bolje uslove za naš naredni porod? Možda minimalne.
Da li će to značiti bolje uslove za naše kćerke? Ništa manje od toga ni ne očekujemo.

Mi se i dalje borimo, naše najjače oružje su pisma i dopisi, sastanci i predstavljanja i lobiranja i insistiranja, najjače oružje svake žene koja nas podržava je like i share, do besvijesti, jer prestati pričati nećemo!

Također, kako bi se iznjedrili svi dopisi i sastanci i kako bi se proširili na sve kantone i entitete, potrebna su i finansijska sredstva. Svaka donacija i članarina pomaže u realizaciji jer će se usmjeravati u tom pravcu.

Svaka neadekvatna intervencija i komunikacija su vrh ledenog brijega ispod kojeg se krije potreba za edukacijom i promjenom svijesti porodilišta, protokola i osoblja.

Hvala i podržavajte nas i dalje!

Piše: Prirodan Porod

Napišite komentar...