Michel Odent o ljubavnim hormonima tokom poroda

pp11

[Transkripcija videa]

Sve donedavno, uprkos mnogim kulturološkim razlikama, da bi rodila bebu, žena je morala da ovisi o vlastitom otpuštanju, svojevrsnog, hormonskog koktela.

Sisari generalno, pa tako i čovjek, otpuštaju hormone kako bi rodili bebu.
Glavni od njih su oksitocin, ali i drugi, poput, prolaktina, endorfina, vazopresina itd.

Danas, u savremenom naučnom kontekstu, ovo možemo nazvati zapravo koktelom “ljubavnih hormona”.

Danas znamo mnogo o efektu ovih hormona na ponašanje. Oni nisu samo tu da se materica zgrči i da se beba rodi. Oni također imaju efekat i na ponašanje majke.

Zato možemo reći, da su žene sve do sada, bile primorane da se oslone samo na vlastiti koktel “hormona ljubavi”.

Međutim, danas je to drugačije. Danas, na cijeloj zemaljskoj kugli, broj žena koji rode bebu i rode posteljicu samo zahvaljujući otpuštanju ovih vlastitih, prirodnih hormona, ovaj broj žena se približava nuli.

Rekao sam roditi bebu i posteljicu, jer je najveće oslobađanje oksitocina koje žena otpusti tokom svog čitavog života upravo u momentu kada rađa posteljicu, nakon što je rodila bebu.

Ovaj broj žena se približava nuli iz jednostavnih razloga.
Većina žena danas rodi bebu i posteljicu uz pomoć vještačkog oksitocina – dripa.
Oksitocin je glavni hormon poroda. Većina žena danas ne može da oslobodi svoj prirodni oksitocin.

Treba im zamjena, farmakološka zamjena za njihov prirodni hormon, a taj sintetski oksitocin blokira otpuštanje prirodnih hormona a da pri tome sintetski hormon nema isti uticaj na ponašanje poput prirodnih hormona.

Također, često se dodaju druga farmakološka sredstva, analgetici na razne načine, specifično, epiduralna anestezija koj mijenja prirodne endorfine. I kao što znamo, mnoge žene danas rode carskim rezom.

Kada sve ovo uzmemo u razmatranje, možemo slobodno reći: Danas, u jednom historijskom momentu glede poroda, broj žena koje same rode svoju bebu i svoju posteljicu se približava nuli!

Video možete pogledati na fb stranici Porod i Postpartum

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...