Faze poroda serija: Uvod

pregnant-359209_1280

To je dio serije članaka, uključujući i ove članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Kako izgleda prirodan porod?

Prirodan porod se još naziva i fiziološki porod i naša tijela su dizajnirana za taj proces, bez medicinske intervencije, onda kada prirodno sve funkcioniše kako treba optimalno, bez patologije. Ovdje možete pronaći sve informacije o tome kako se taj prirodni proces odvija. U principu, porod počinje spontano, onda kada je beba spremna da se rodi, majka mijenja položaj kako joj godi i to upravo potpomaže bebino spuštanje.

Kada osjeti potrebu, ona  napinje instinktivno, u različitim položajima, bez potrebe za instrukcijama ili asistencijom. Beba polako i nježno izlazi i majka je uzima kako bi se uspostavio kontakt koža od kožu. Pupčana vrpca se ne dira sve dok ne prestane u potpunosti pulsirati što znači da je sva bebina krv prešla iz posteljice u bebu i to je period kad i dojenje može da se započne. Stimulacija bradavica pomaže jačanju kontrakcija maternice koje trebaju da izbace posteljicu.  Tokom čitavog procesa, majka smije da jede i pije ukoliko osjeća potrebu za tim.

Ovi članci su podijeljeni na stadije. Ovo je više iz praktičnih razloga da porod posmatramo u stadijima, iako su neke babice protiva ovakvih kategorizacija (pogotovo kod imenovanja ranog poroda naspram aktivnog poroda) jer su ovo vještačka ograničenja koja u stvarnosti nisu uvijek prisutna. Svaki porod je jedinstven kao što je i svaka žena jedinstvena. Neke žene uopšte ne iskuse tipičan aktivni porod sa ritmičkim kontrakcijama koje ublizu slijede jedna drugu. One mogu imati vrlo dugi period ranog poroda (poznat i kao latentni porod) sa neregularnim kontrakcijama i zatim brzo pređu na fazu istiskivanja bebe. Također postoje i prirodne pauze. Pogotovo ako je u pitanju dug porod, tijelo prirodno prestaje  sa  kontrakcijama kako bi dalo majci i bebi vremena da se oporavi prije faze istiskivanja (poznata kao faza “odmori se i budi zahvalna”).

Procjenjuje se da je 95% žena u stanju iznijeti potpuno prirodan porod bez ikakvih medicinskih asistencija. Uprkos ovome, kao što možete vidjeti iz nekoliko intervjua o porodu, mnoge žene koje su zdrave i imaju normalne porode, osjećaju se nesigurno i odluče se da prođu kroz rutinske medicinske intervencije koje mogu da ometu prirodni porođajni proces, iako se upravo i nadaju prirodnom porodu. Dakle, biti spremna na svoj porod i birati mjesto i ljude, ako je moguće, pored kojih će se poroditi, povećavaju šanse da imate prirodan porod, onakav kakav je opisan u ovim člancima.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Pre-Porod

 

Napišite komentar...