Faze poroda serija: Tiskanje

faze-poroda-serija-tiskanje

To je dio serije, uključujući i ova članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Izvor: Jenifer Vanderlaan, 2013, http://www.birthingnaturally.net/birth/physiologic/pushing.html

Jedno od najčešćih pitanja prvorotki je “kako ću znati kada treba napinjati?”. Najčešći odgovor iskusnih majki je “jednostavno ćeš znati!” Tijelo je dizajnirano da napinje /tiska onda kada to napinjanje postaje pomoć da se beba rodi. Kada ste dostigli tranziciju, opet možete biti u fazi kada se produži vrijeme između dvije kontrakcije Razmaknu se na 5 minuta ili mogu u potpunosti prestati. Neke žene iskuse fazu zvanu “odmori se i budi zahvalna”. Ovo se desi jer jednom kada dijete prođe grlić, materici treba da sustigne da opet bude obavijena oko bebe, jer samo u slučaju kada materica obavije bebu, onda je njene kontrakcije izguruju van.

Nagon za napinjanjem se javlja kada bebina glava pritišće nerve koji inače signalizuju tijelu kretanje crijeva. Ovo možete osjetiti nekoliko puta tokom jedne kontrakcije, i potom nikako ne osjetiti u sljedećoj kontrakciji. To je normalno. Upamtite, nekada materici treba vremena da “sustigne” bebu. Jednostavno pratite svoje tijelo i -napinjite kada vam tijelo kaže da napinjete i dišite kada vam tijelo kaže da dišete. Ovo nije trka i nećete dobiti nikakve medalje jer ste izgurali dijete za deset kontrakcija umjesto za 12 ili 13, pa pratite tijelo umjesto da radite nasuprot njega.

Neke žene imaju nagon da odmah napinju, i tijela im sama od sebe popuste kao kada imaju nekontrolisan proljev. Druge žene čekaju da je materica opet u kontaktu sa bebom. Nemojte se zabrinuti ako vam se čini da su kontrakcije prestale, ili se pojave bez potrebe zatiskanjem. Taj nagon će doći kada dijete bude u pravilnom položaju da se istiska. Ne pomaže prijevremeno guranje, jer neće pogurati bebu, a samo će vas iscrpiti.

Ako je napon samo pri vrhuncu, mijenjanje položaja će ili otkloniti taj napon ili će omogućiti bebi da se niže postavi u porođajnom kanalu i jači naponi će početi. Nekim ženama je jednostavno naginjanje naprijed dovoljno da se smanji taj mali napon za guranjem. Ako napon za guranjem nije jak, bolje je promijeniti položaje ili se nasloniti tokom kontrakcije sve dok ne bude dovoljno jak. Ovo pomaže u sprečavanju umora i omogućava da se najjače -napinjanje radi onda kada je najefektnije.

Kada se žene ostave na miru da tiskaju kada je potrebno, većina žena učini 3 do 5 napinjanja koja traju oko 6 sekudni po kontrakciji. Varijacije u dužini, trajanju i broju napon po kontrakciji zavisi od položaja bebe. Nekada se beba pomjera dovoljno jednim napinjanjem i sa sljedećom kontrakcijom materica treba da se opet obavije oko bebe kako bi je dalje pogurala da vrši pritisak na debelo crijevo. Stoga se vaka kontrakcija razlikuje što se napona za napinjanje tiče.

Nekim majkama se čini da uopšte nemaju napon da napinju, već da dijete samo biva istisnuto /izgurano kontrakcijama materice. Većini žena je najugodnije da zadrže dah dok napinju. Udisanje i zadržavanje daha pravi zračni džep iznad materice i pomaže joj u pravilnom pozicioniranju, i mnoge žene tvrde da im smanju bilo kakvu nelagodu koju osjećaju. Dok druge žene uopšte nemaju potrebu da zadržavaju dah, ili preferiraju izdisanje dok napinju, što im pomaže da ostanu opuštene. Koja god metoda da paše, treba disati kada tijelu zatreba više kisika. Kada se žena pusti na miru da se napinje po osjećaju, onda one u principu guraju šest sekundi a ne očekivanih deset sekundi što je običaj savjetovati u porađaonama. Ako neko traži da napinjete duže nego što je ugodno, samo se nasmiješite kulturno i nastavite po svom.

Kada počnete napinjati, vjerovatno ćete opet biti uzbuđene, i potom možete postati ozbiljne ili čak i sumnjati u svoje sposobnosti, ako napinjanje predugo potraje. Normalno je da se prođu sva ova emocionalna stanja i kroz ovu fazu. Možete imati osjećaj da ne napredujete, tiskanju treba vremena i ne postoji dokaz da je sigurnije da se zdrava beba izgura u četiri sata. Radite u skladu sa svojim kontrakcijama i uživajte u odmoru koji imate među kontrakcijama. Na kraju ćete moći vidjeti bebinu glavicu.

Tiskanje završava kada beba izađe iz majke. Ovo može trajati od 20 minuta do tri sata. Nakon što beba izađe počinje treći stadij poroda. Ovo je izbacivanje posteljice. Ono traje kraće od 20 minuta i nije ništa neugodnije od srednjeg tiskanja onda kada se karlica učini punom.

Izlazak Glavice
Moći ćete vidjeti oko četvrtine bebine glavice tokom tiskanja, koja će nestajati kada prestanete napinjati. Neke žene tvrde da im doticanje bebe pomaže da fokusiraju snagu za napinjanje. Činiće se da beba ide dva koraka naprijed i jedan nazad sve dok se koža ne rastegne i najširi dio bebine glave prođe kroz vaginu. Mnogim ženama se to osjeti kao osjećaj istezanja i peckanja. Koža se rastegne, i to može biti bolno, ali je bitno zapamtiti da bebina glava vrši veliki pritisak na kožu vagine i perineuma. Ovaj pritisak ukida cirkulaciju i utrne okolna tkiva. Ovo ne znači da u ovoj fazi nećete osjetiti istezanje, ali će osjećaj biti manje jak nego što bi pomislili, kao što je pritiskanje utrnule noge.

Kada osjetite istezanje kože, to je znak tijela da treba prestati napinjati. Ovo je bitno jer se tako sprečava rascjep međice koji nastaju kada beba prebrzo prolazi izlaz vagine. Bog je ovo postavio tako da nas elagoda spriječava da dalje guramo. Također treba maksimalno opustiti mišiće dna karlice u ovom periodu (bulging your kegel) kako bi se što više isteglo za bebinu glavu. Opuštanje karličnog dna /međice također sprečava rascjepe.

Kada glavica izađe, beba će se okrenuti kako bi ramena prošla kroz karlicu. Onda je u pitanju samo jedan napon prije nego što ostatak tijela izađe. Nekada tijelo samo isklizi čim ramena prođu. Čim beba izađe osjetićete izlazak plodne vode. Dijete će i dalje biti vezano pupčanom vrpcom, ali bi ona trebala biti dovoljno dugačka da je držanje i dojenje moguće dok se pričeka izlazak posteljice.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Treća faza poroda

Napišite komentar...