Faze poroda serija: Pred-porod

faze-poroda-serija-pred-porod

To je dio serije, uključujući i ova članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Izvor: Jennifer Vanderlaan 2013, http://www.birthingnaturally.net/birth/physiologic/prelabor.html

Proces rađanja djeteta, iz praktičnih razloga, počinje sedmicama prije nego što osjetite prvu kontrakciju. Vaše tijelo će se pripremati za nadolazeći događaj na nekoliko načina kojih možete, a i ne morate biti svjesni. Čak i ako ne prepoznate ove pojave, one se dešavaju. Iako vam one mogu naznačiti da će porod uskoro početi, termin porođaja može varirati od nekoliko sati do nekoliko sedmica. Ne postoji satnica koje se tijelo mora držati.

Prva od ovih pojava može biti povećanje volumena cirkulišuće krvi, što se može prepoznati kao blaže ili veće oticanje nogu i ruku. Tijelo se priprema za gubitak krvi nakon poroda tako što unaprijed priprema tijelo dodatnim količinama krvi. Pošto se sva ova krv mora negdje uskladištiti, tijelo će povećati kapacitet cirkulatornog sistema preko oticanja tkiva.

Druga pojavu koju možete primijetiti je povećanje iregularnih ritmičnih kontrakcija poznatih kao Braxton-Hicks kontrakcije. One su važne jer pripremaju materične mišiće na nadolazeći porod. Svaki mišić jača njegovom upotrebom, tako da ove iregularne kontrakcije na efikasan način jačaju matericu. Iako neke žene zabrinjavaju ove Braxton-Hicks kontrakcije, većina ih smatra potpuno bezbolnim. Nekada one nastupaju u regularnim intervalima i traju nekoliko sati. To je uredu. Ovo se ranije nazivao lažni porod, ali ovaj naziv nije adekvatan, jer iako ne završava istiskivanjem bebe, vaše tijelo sprovodi pravi rad za to vrijeme. Bolji naziv bi bio pred-porod, jer upućuje na rad koji tijelo čini da se pripremi za porod. Prepoznaćete momenat kada postane pravi porod, jer će se kontrakcije smanjiti na manje od 10 minuta razmaka, postajaće progresivno sve bliže i bliže jedna drugoj i sve jače. Ako niste sigurni, promijenite položaj ili jedite da vidite da li to ima uticaja na kontrakcije. Ako se sa promjenom aktivnosti ili kratkom užinom vaše kontrakcije smanje ili udalje jedna od druge, znaćete da je u pitanju pred-porod.

Također možete primijetiti da su dojke počele lučiti gustu žutu tečnost tzv.kolostrum. Ovo je bebina prva hrana. Iako je niskokalorična u odnosu na zrelo mlijeko, puna je vrijednih tvari. Kolostrum ima iznimno visoke koncentracije proteina i antitijela iz vašeg imunog sistema, koje štite bebu od bolesti u prvim danima života. Također djeluje kao laksativ i pomaže da se izbaci mekonij (prva bebina stolica) iz bebinog probavnog sistema. Visoke vrijednosti nekih vitamina i minerala također pomažu u zaštiti bebe i značajne su za daljnji razvoj srca, mozga i centralnog nervnog sistema.

Neke žene prepoznaju kada im ispadne sluzni čep, druge nemaju pojma da se ovo uopšte desilo. Sluzni čep je siva masa sluzi (slične konzistencije kao i sluz iz nosa), a koja zatvara grlić materice i štiti matericu tokom trudnoće. Kada primijetite čep u toaletu ili na vešu to znači da se grlić počeo širiti. Ali nemojte još žuriti ljekaru. Sluzni čep može ispasti nekoliko sedmica prije nego što porod počne.

Još jedan znak nadolazećeg poroda je i “bloody show”. Ovo je krvlju pošpricana sluz iz grlića koji se počeo širiti i stanjivati. Možete ga uočiti u toaletu ili na vešu. Nemojte biti zabrinuti ili se zbuniti misleći da je vaginalno krvarenje koje ukazuje na neki problem. U principu, to je mala količina svijetlo crvene krvi u kojoj može biti nekoliko zgrušanih grudvica.

Možda ćete uočiti da su se u zadnjih par sati Braxton-Hicks kontrakcije približile jedna drugoj i da traju duže. Možda ćete uočiti i da se tijelo čisti blagim proljevom. Ovo su sve indikacije da se vjerovatno krećete ka pravom porodu, ali opet, samo će vrijeme pokazati. Sasvim je normalno da počne rani porod, onda stane, pa onda opet počne za 48h. Idealno, kontrakcije postaju progresivno jače, duže i bliže jedna drugoj. Ove kontrakcije pomažu bebi da se pravilno postavi i guraju bebu i njene ovojnice prema grliću, kako bi se ovaj širio oko bebine glave. Vaša babica može biti zainteresovana za napredak širenja grlića, ali iskustveno se zna da to nije pouzdani pokazatelj koliko dugo ćete se porađati. Žene se znaju otvoriti nekoliko centimetara kroz nekoliko kontrakcija, potom satima čekaju da se to otvaranje nastavi.

Kod kuće, kako vam kontrakcije postaju progresivno jače i duže, možete se zapitati dokle ste sa svojim porodom i koliko će vam još trajati. Niko to sa sigurnošću ne može da kaže, ali postoje neke naznake koje se mogu koristiti orijentaciono. Na primjer, ako su kontrakcije počele sa manje od 8 minuta razmaka, možete očekivati da će vam porod biti kraći od prosječnog (ali upamtite da je prosjek 15h, a kraće može da znači 12h ili 13h, ili može da znači 4 ili 5h). Ako su kontrakcije počele na 12 minuta razmaka ili više, možete očekivati da će porod trajati duže od prosječnog.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Rani Porod

Napišite komentar...