ENCA godišnji sastanak 2018 & Evropska konferencija za porode

pp1

Tema ovogodišnje ENCA konferencije je bila ” Autonomy in Childbirth – Women’s voice in Europe – European Conference in Sanski Most” (Autonomija pri porodu – Glas žene u Evropi – Evropska konferencija u Sanskom Mostu)

Cilj konferencije je bila razmjena znanja i iskustava za poboljšanje uslova u kojima žene rađaju, pozivajući se na naučno dokazane dobre prakse pri skrbi u porodu, a posebno najnovije preporuke WHO: Intrapartum care for a positive childbirth experience, iz 2018. godine

Predavačice su bile: Elisabeth Geisel, dr Fatima Klempić Dautbašić, Beverley Beech, Daniela Drandić, Anna Zdral.

Također, u Sanskom Mostu je održan i godišnji sastanak ENCA članica gdje je prisustvovao i Prirodan Porod kao jedna od članica predstavnica BiH.

ENCA (European Network of Childbirth Associations) je osnovana 1993. u Frankfurtu na inicijativu njemačkih partnera “GfG”, što znači “Društvo za obrazovanje o porođaju”. ENCA je mreža organizacija koje se bave unapređenjem perinatalne njege za majke i bebe. Aktivisti, roditelji i odgojitelji koji se pridruže ENCA-i, prepoznaju potrebu razvijanja strategija za poboljšanje stanja u trudnoći, porođaju i za razdoblje nakon poroda širom Evrope. U svim zemljama ENCA podržava: osnaživanje žena, porod usmjeren na porodicu, dojenje, njega usmjerena na porodilje.

Nacionalni predstavnici ENCA-e redovito se sastaju i drže u bliskom kontaktu za razvoj projekata, razmjenu ideja i međusobnu podršku pri raznim kampanjama. Pomažu sakupljati i distribuirati informacije, organizirati konferencije. Predstavnik svake države odgovoran je za davanje informacija organizacijama zainteresiranim za porod i roditeljskim organizacijama u svojoj zemlji. ENCA članice su : Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zemlje koje su ove godine zastupale su: Hrvatska, Velika Britanija, Njemačka, Luksemburg, Španjolska, Holandija, Grčka, Češka, Poljska, Irska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Slovenija

Uvod
Svi su se upoznali i rekli nešto o svojoj zemlji, profesiji i vremenu u ENCA-i.
Nova članica ENCAe je Slovenija. Srbija još nije prihvaćena i njen proces pristupa je još u toku. U Zagrebu 2019.na sljedećem sastanku ENCAe predstavit će sebe, svoje organizacije i svoj rad.

RODA je ponudila organizaciju sljedećeg sastanka u Zagrebu. Datum 24. – 26. maj 2019.

Akcije u protekloj godini
– Agnes Gereb / ​​pismo predsjedniku Mađarske
– Dijeljenje studija i članaka.
– ENCA je još uvijek aktivna u Codex Alimentariusu i sposobna se boriti protiv međunarodnih tvrtki.
– Mnogo je posla učinjeno dijeljenjem informacija i nada je da će se to nastaviti.
– WHO Nove preporuke (56). Greenbirth – Njemačka reagirala negativno na preporuke. Članice ENCA-e potiču se da dijele kritike i komentare o njima, a sljedeće godine će se raspravljati detaljnije zvaničan stav ENCAe.

Čast nam je bila prisustvovati ovogodišnjem sastanku i konferenciji te se radujemo susretu 2019!

Napišite komentar...