5 Porođajnih mitova (koje treba razbijati!)

pp2

1. Otvorenost grlića materice ti govori za koliko ćes se poroditi – prije nego je porod počeo.

Netačno! Dilatacija nam ne govori to. Neke žene mogu sedmicama biti otvorene 4cm, a drugima prođe od kompletne zatvorenosti do bebe – samo jedan dan!

Jedino vrijeme kada je zgodno procjenjivati otvorenost je kada se vrši procjena da li je tijelo spremno za aplikaciju indukcije.

2. Otvorenost grlića materice ti govori za koliko ćes se poroditi – nakon što su trudovi počeli

Netačno! Neko može biti otvoren 8cm satima, drugima prođe od 2cm otvorenosti do bebe – samo jedan sat.
Zato je nekad, NEPROVJERAVANJE zapravo super korisna stvar.

3. Sve bi se bebe trebale roditi prije ili na dan termina poroda.

Termin poroda je samo nagađanje datuma kada bi se dijete moglo roditi.
Statistički gledajući, prvorotke u prosjeku prođu 8 dana od svog termina poroda, višerotke oko 3 dana. Kada se prođe termin poroda, ne znači da nešto nije uredu sa trudnoćom!

4. Vodenjak uvijek prvi pukne, dramatično, kao u filmovima.

Da će vodenjak prvi pući dešava se samo u 10% poroda, najčešće vodenjak pukne nekad tokom procesa rađanja. Neke bebe se čak porode u svojim opnama i porođajnoj vodi, iznimno rijedak porod za koji neki smatraju da predstavlja sreću.

5.Ako su ti veliki kukovi, lakše ćeš se poroditi, ako nisu teže ćeš se poroditi.

Kako zdjelica izgleda s vana ne govori nam ništa o tome šta se unutra događa. Ne govori ništa o ulasku i izlasku iz zdjelice – tj.mjestima kuda dijete treba da prođe, te osobinama pelvičnog dna.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...