Zašto ženama koje se boje porada, porođaj duže traje.

10580789505_4ddd201635_fear

Žene koje se boje poroda dobile su još jedan dodatan razlog za brigu, prema rezultatima Norveške studije. Naime, žene koje se boje poroda, sam porod duže traje, tj. 8 sati nasuprot 6.5 sati koliko traje ženama koje se ne boje.

Prema autorima, 5% do 20% trudnica se boji porođaja. Razlozi tome su različiti, od toga da je majka mlada, da je prvorotka, ili da ima već postojeće psihološke probleme, nedostatak socijalne podrške ili historiju zlostavljanja ili lošeg ginekološkog iskustva.

Studija je otkrila da majke koje se boje poroda također češće završe na carski rez u odnosu na majke koje se ne boje (11% nasuprot 7%) ili završe sa intervencijama kao što su upotreba forcepsa (17% vs. 11%). Sve u svemu, oko četvrtina žena koje su se bojale poroda nisu trebale nikakve intervencije, u odnosu na 45% žena koje se nisu bojale.

“Strah od poroda je postao vrlo bitan faktor u ginekološkoj praksi. Naše saznanje da ono vodi dužem porodu je još jedna karika koja povezuje psihologiju i akušerstvo”, izjavila je autorica studije Samantha Salvesen Adams sa Akershus Univerzitetske bolnice Univerziteta u Oslu.

U studiji su uključene 2,206 žene od trudnoće do poroda. Kada su ušle u 32.nedjelju trudnoće, istraživači  su ispitivali njihov strah od poroda koristeći standardizovane upitnike. Žene koje su bodovale više od 85 su se smatrale preplašenim, i od svih žena 165 ili 7.5% je imalo više od 85 bodova.

Potom su istraživači ispitivali vrijeme porođaja. Žene koje su se boje su se porađale sat i 32 minute duže od drugih žena. Čak i nakon statističkog ispravljanja za druge faktore koji bi mogli na to uticati, poput epiduralne anestezije, indukcije ili poroda uz upotrebu instrumenata, preplašene žene su se opet 47 minuta duže porađale nego one koje nisu strepile.

Autori ističu, da uprkos ovome, 89% uplašenih majki je i dalje uspjelo vaginalno da se porodi, uspješno kako su i planirale. Dok je ta brojka oko 93% za žene koje se nisu bojale.

“Generalno, duži porod povećava šanse za upotrebu instrumenata tokom vaginalnog poroda i hitnih carskih rezova”, rekao je Adams. “Međutim, bitno je naglastiti da veliki procenat žena koje se plaše poroda ipak imaju uspješan vaginalan porod na kraju.”

Adams tvrdi da elektivni carski rez ne bi trebao biti rutinski predlagan ženama koje se boje, jer kako studija pokazuje, vaginalni porod je i dalje vrlo moguć.

Autori nude dvije teorije o tome zašto ovakav porod traje duže. Jedna je ta da se žene psihički blokiraju. “Mentalni stres je povezan sa fiziološkim uzbuđenjem i otpuštanjem hormona stresa. Tokom poroda, visoke razine hormona stresa mogu oslabiti materične kontrakcije i stoga produžiti porod”, tvrdi Adams.

Drugo objašnjenje je da se strah od poroda može uplitati u jasnu komunikaciju između majke porodilje i bolničkog osoblja. “Loša komunikacija sa zdravstvenim radnicima može odložiti akušerske intervencije”, tvrdi Adams.

“Postoji više razloga zašto žene uopšte razviju taj strah”, tvrdi John Thorp, urednik BJOG (Internacionalnog Žurnala Ginekologije i Akušerstva) u kojem je studija i objavljena. “Ovo istraživaje pokazuje da žene sa strahom češće zahtijevaju intervencije i ovo se mora dublje ispitati kako bi ginekolozi i babice mogli pružiti adekvatnu podršku i savjet.”

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://healthland.time.com/2012/06/29/why-women-who-fear-childbirth-end-up-spending-more-time-in-labor/

Napišite komentar...