WHO/SZO “Zdravstvena zaštita pri normalnom porodu – praktični priručnik”

p111

Ovdje možete preuzeti prevod, na bosanski jezik, dokumenta Svjetske zdravstvene organizacije pod nazivom “Zdravstvena zaštita pri normalnom porodu – praktični priručnik”. Autori su svjetska zdravstvena organizacija, odjel za zdravlje i sigurnost majke i novorođenčeta. Publikacija je obavljena 1996 godine, a prevedena od strane humanitarne nevladine organizacije Fenix – Sanski Most, 2002.godine.
Ovaj dokument predstavlja univerzalni vodić za rutinsku njegu žena tokom nekompliciranog poroda i rađanja. Izražava koncenzus koji je uspostavila internacionalna grupa eksperata, kao odgovor na povećanje praksi koje se koriste da bi se započeo, pojačao, ubrzao, regulisao ili pratio fiziološki proces rađanja kako u industrijaliziranim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Preporuke za rutinsku njegu se zasnivaju na kritičkom osvrtu o tome šta istraživanja tvrde o efektivnosti i sigurnosti 59 uobičajenih procedura i praksi.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...