U EKC Tesnim održana radionica o olakšavajućim metodama u toku poroda

12490075_10156624901790001_202115399_o

 

Uprkos snijegu i niskim temperaturama, na predavanju o pripremama za porod koje je 3.1.2016. održano u prostorijama EKC Tesnim se tražila stolica više. 🙂

U intimnoj atmosferi centra buduće mame su imale priliku da čuju riječi podrške i da saznaju na koji način sebi mogu olakšati proces poroda.

Predavačica Adisa Hotić je ovim sažetim obraćanjem sa prisutnima podijelila zaključke i prakse koje je kroz više od 20 godina svog rada sa trudnicama uvidjela kao dobre i primjenjive. 

Na predavanju je bilo govora o fazama poroda, metodama opuštanja kroz disanje i različite položaje tijela, odnosno metodama lakšeg prolaska kroz kontrakcije. Također, predavačica je ohrabrivala buduće majke da uzmu aktivnu ulogu u stvaranju pozitivne percepcije iskustva poroda i da svom porodu pristupe samouvjereno.

“Trudni ste i beba će morati da izađe – ovako ili onako, to je jednostavno tako. Zato pozdravite svaku kontrakciju i bol koja dođe jer to znači da ste korak bliže da držite svoju bebu koju ste čekali!”

O predavačici

Adisa Hotić – babica,viša medicinska sestra-tehničar, IBCLC savjetnica za dojenje i laktaciju

Stalno zaposlena kao direktorica u nevladinoj organizaciji Centar za majku i dijete “Fenix” u Sanskom Mostu. Fokus centra je na inovativnom pristupu njege majke i djeteta, te stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i obrazovanje odrasliha.

Imala je priliku u Njemačkoj raditi u privatnoj akušerskoj praksi, a kasnije i u porođajnom centru, na poslovima savjetovanja trudnica, držanja kursa pripreme za porod, kućnih posjeta nakon poroda i podrške dojenju, kao i asistencijama pri kućnim porodima.

Također, cetificirana je kao IBCLC, internacionalno priznata savjetnica za dojenje.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...