Studija otkriva da drugaciji nacin odstranjenja posteljice, može spasiti život porodilje

14544130406_3bf35aed4d_sudan-birth

Porod bez povlačenja pupčanika može biti jednostavniji način da se spriječi iskrvarenje porodilja tokom poroda, nova studija tvrdi.

U Africi i Aziji, postpartalno krvarenje je uzrok smrti trećine žena koje umru tokom poroda, i zdravstvene agencije se uporno bore da redefinišu edukaciju babica kako bi se upravo ove smrti spriječile.

Trenutno su mnoge babice educirane da porode bebu, daju majci injekciju oksitocina kako bi joj pomogli u kontrakcijama materice, priklješte pupčanik i onda ga lagano vuku kako bi izvukli posteljicu. Potom masiraju matericu kako bi pomogli da se stisne i da se spriječi dotok krvi do nje.

Studija koju je objavio Lancet, u kojoj se posmatra više od 24000 žena u osam različitih zemalja, otkrila je da povlačenje pupčanika – poznato kao ‘kontrolisana trakcija pupčanika’ ne utiče značajno na smanjenje gubitka krvi.

Povlačenje povlaći i dodatan rizik da se pocijepa pupčanik i da se uzrokuje rijetko ali životno ugrožavajuće stanje – inverzija materice, u kojoj se ovaj organ izvrne naopačke (poput izvrnute rukavice) ili čak izvuće izvan tijela.

Studija zaključuje da je injekcija oksitocina najbitnija stvar koju babica može da uradi da zaustavi krvarenje. Može se dostavljati u malim, fabrički pripremljenim injekcijama i spakovati u ‘paket za porod’ zajedno sa ostalim potrepštinama kao što su sapun, plastični pokrivač, sterilni žilet i dr.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.nytimes.com/2012/03/13/health/study-says-umbilical-cord-shouldnt-be-pulled-during-labor.html?mwrsm=Facebook&_r=0

Napišite komentar...