Šta će se desiti ako tokom poroda NE tiskaš? Beba izađe a međica ne pukne

pp1

Šta ako ženama prestanemo govoriti da tiskaju tokom poroda? To je filozofija iza novog programa u bolnici u Velikoj Britaniji, a rezultati su nevjerovatni.

Ako ste ikada gledali na televiziji ženu kako se porađa, uvijek je bilo popraćeno drekom da tiska. Ukoliko ste se i same porađale, vjerovatno vam se ista stvar govorila.

Osoblje Medway Maritime Bolnice u Kentu je pokrenulo projekat u kojem se prestane nalagati ženama da tiskaju. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) i Royal College babica su se oglasili za akciju nakon što je uočen porast teškog pucanja međice koji je pogodio gotovo 14000 žena od 2013 do 2014.

Nakon 12 mjeseci od implementacije projekta, incidenca žena sa teškim rascjepima je pala sa 7% na 1%. Kako su postignuti ti rezultati? Samim tim što se prestalo nalagati ženama da tiskaju u porodu.

Preporuke također obeshrabruju žene da budu u ležećem položaju tokom poroda – već ih se ohrabruje da pokušavaju druge položaje. Također ih se ohrabruje da uspore tokom poroda, i babice im pomažu sa pravilnim disanjem tokom kontrakcija umjesto tiskanja.

Babice su obeshrabrene da povlače dijete nakon što se porode i ramena, umjesto toga podržavaju težinu djeteta dok izlazi, a sve su to mjere koje smanjuju pritisak na međicu. Stavljanje ruke na međicu dok se rađa bebina glava je još jedna mjera koja omogućava kontrapritisak i ispomoć međici.

Ovaj program se pokazao toliko uspješnim u Medway bolnici da su rezultati objavljeni u Evropskom žurnalu Akušerstva i Ginekologije i Reproduktivne biologije, te se planira proširiti na nacionalnom nivou.

Mnoge babice i akušeri rezultate ovog programa i studije neće doživjeti kao nešto novo, ali su to sjajne vijesti svim porodiljama koje konačno crno na bijelo dobivaju potvrdu da su ove metode bolje i sigurnije za žene u porodu.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.mothering.com/articles/women-in-labor-stop-pushing-see-amazing-results/

2 thoughts on “Šta će se desiti ako tokom poroda NE tiskaš? Beba izađe a međica ne pukne

Napišite komentar...