Pripremite vlastiti plan poroda

slajder-plan-poroda

Iako ste vjerojatno iščitali tekstove o tijeku porođaja i osjećate se maksimalno informiranom i spremnom, moguće je da se uslijed navale emocija smetete, posebice ako se vam se porođaj događa prvi put. Dok ste zauzeti rađanjem, a vaš eventualni partner na porodu prolazi kroz vlastitu navalu emocija, poželjno je imati prethodno sastavljen plan poroda, koji ćete bolničkom osoblju predati odmah po prvom susretu. To je način da liječnicima i babicama na jednom mjestu iskomunicirate svoje želje i očekivanja o pojedinim aspektima vašeg porođaja, kako biste mogli kvalitetnije surađivati i imati porođaj kakvog priželjkujete. 

Donosimo vam pitanja na koja bi bilo dobro obratiti pažnju pri sastavljanju vašeg plana poroda:

  • Tko će biti prisutan uz vas tijekom poroda?
  • Želite li aktivno sudjelovati u svom porodu i biti obaviješteni o medicinskim postupcima koji se nad vama i djetetom sprovode?
  • Želite li lijekove za ublažavanje bolova?
  • Želite li mogućnost da budete mobilni ili biste radije ležali?
  • Želite li CTG, praćenje djetetovih otkucaja srca tijekom poroda?
  • Pristajete li na vaginalne preglede tijekom poroda?
  • Želite li izbjeći epiziotomiju?
  • Želite li odmah dobiti bebu u naručje i isključivo dojiti (bez dodavanja drugih tekućina)
  • Želite li da pupčana vrpca otpulsira prije rezanja?

Naravno, svjesni da tijek vašeg porođaja ne može biti definitivno predviđen, ostavit ćete uvijek prostora za fleksibilnost u nepredviđenim situacijiama i naglasiti želite li da se takve situacije odviju uz suradnju s vama.

Plan poroda treba biti kratak, precizan i jasan, jer ne znate koliko će vremena osoblje imati za čitanje. Preopširno napisan plan mogao bi u danim uvjetima odbiti babice i doktore od čitanja.

Imajte na umu da je plan poroda smjernica i da postoji mogućnost da (svi) vaši zahtjevi eventualno neće moći biti ispunjeni. Bitno je kvalitetno se pripremiti, kako biste vi ili vaš muž ili doula informirano pregovarali o eventualnim kompromisima i kvalitetnije surađivali, u skladu s uvjetima u našim porodilištima.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...