Porodjajni orgazmi – najbolje cuvana tajna  

114060289_e607983e48_orgasm

 

Bolno. Nepodnosljivo. Ovo su rijeci koje se obicno vezuju za porod.

A sta je sa ugodom? Blazenstvom? Euforijom?

Neke zene tvrde da umjesto agonije, porod moze biti ekstatican.

Amber Hartnelli, sa Havaja, je u septembru 2005 osjetila orgazam tokom radjanja svoga sina.

“Odjednom se orgazam poceo razvijati i razvijati, samo je nadolazio a ja sam plakala i smijala se”, tvrdi Amber.

Tesko za zamisliti? Hartnell i njen suprug, Nassim Haramein, su takodjer bili sokirani. Iako su proveli mnoge sate pripremajuci se za porod sina, u kadi ispod drveta u basti pred kucom, kazu kako nikada nisu planirali da ima orgazmicki porod.

Haramein je bio zacudjen – istovremeno je osjetio olaksanje – vidjeti svoju zenu kako ima ugodno iskustvo. “Osjecao sam se kao da ce sve biti uredu. Samo iskustvo nije moralo da bude traumaticno i bolno. Umjesto toga moze biti iskustvo ekstaticne radosti”.

“Ovo je ono sto mi zovemo najbolje cuvanom tajnom”, tvrdi Debra Pascali-Bonaro, edukator za porod sa 26 godina iskustva: “Vjerujem da zene sa velikim strahom koji imaju jednostavno nemaju sve mogucnosti koje su im potrebne, kako bi sto vise olaksale sebi ovo iskustvo”

Porodjajni orgazmi su jednostavna nauka

Kako bi dokazala da je moguce imati ugodan porodjaj, Pascali-Bonarno je snimila dokumentarni film naziva “Orgazmicki porod”. Tamra i Simon Larter iz predgradja New Jersey-a su jedan od parova koji je dozvolio Pascali-Bonaro da ih snima u ovim najintimnijim trenucima poroda. Za njihovo drugo dijete, Larter par je zelio prirodan porod sa babicama u svojoj kuci. Dio Tamrinog poroda su proveli ljubeci se i mazeci se.

“Dodirivanje i njega su me stvarno opustali”, tvrdi Tamra, dodajuci kako je na kraju iskusila orgazmicki porod. “Stvarno se desavalo i jedva sam mogla da disem, bilo je zaista dobro. To je sve sto mogu da kazem.”

Dr.Christiane Northrup, ginekolog i autor knjiga “Zenino tijelo, Zenina mudrost” i “Mudrost Majke-Kcerki” tvrdi da su oragzmi tokom poroda uzrokovani jednostavnim naucnim objasnjenjem: “Kada se beba spusta niz porodjajni kanal, zapamtite, prolazi kroz ista mjesta u koja ulazi nesto drugo, u koja penis penetrira u vaginu, kako bi se iskusio orgazam. A i sam porod je vezan sa ogromnim hormonalnim oslobadjanjem u tijelu, mnogo vise prolaktina, mnogo vise oksitocina, mnogo vise beta endorfina – to su sve molekule za ekstazu”.

Northrup tvrdi da zenina ocekivanja mogu imati ogroman uticaj na to kako se bol dozivljava. “Kada god ocekujete bol, zgrcite misice, hormoni stresa porastu i to povecava bol”

Orgazmicki porod: Istrazivanje svih opcija

Pascali-Bonaro kaze da je jedan od ciljeva njenog dokumentarca taj kako bi pokazala nacin na koji se bolnicko iskustvo treba poboljsati kako bi se smanjila bol pri porodu. “Ako pogledamo vecinu drugih zemalja na svijetu, zene imaju mnogo opcija. Dozvoljeno im je da budu uspravno, mogu se kretati tokom poroda. Mogu koristiti toplu vodu. Mogu koristiti lopte. Postoji toliko toga sta mogu da rade kako bi olaksale ovo iskustvo. Danas u SADu udjete u tipicnu bolnicu, stave vas na krevet na ledja. To samo po sebi otezava porod i cini ga duzim i bolnijim”.

Medju zagovornicima ove poruke je i Karen Brody, dramaturg koja zeli da zene donose osnazujuce odluke glede vlastitog porodjajnog iskustva. Napravila je predstavu zvanu “Radjanje” u sklopu svoje organizacije “Radjanje na Dan poroda”. Ova predstava se izvodi sirom zajednica kako bi se prosirila poruka novih mogucnosti pri radjanju. Kimberly Baker, majka iz Memphisa, rezirala je i glumila u jednoj od produkcija “Radjanje”, prikazujuci zenu koja u konacnici dozivljava orgazmicki porod.

“Dok ne upoznate nekoga ko je imao pozitivno, prirodno, porodjajno isukstvo, ko ce vam reci koja je istina glede tog iskustva, onda ostajete u nepoznatom”, tvrdi Kimberly.

Kako biste zapravo iskusili orgazmicki, ili ugodni porod, Northrup tvrdi da je bitno da zena izgubi strah i da nema inhibicija. Jedna od metoda je da se vjezbaju metode relaksacije. Za Hartnell, pjevusenje i yoga su joj pomogle da transformise bol u ono sto ona jednostavno zove “senzacijama”

Koristiti lijekove ili ici prirodno?

Jos jedan kljucni element je da se ove senzacije ne blokiraju sa anestezijom – opcijom koja mnogim zenama nije privlacna jer se mnoge zene oslanjanju na modernu medicinu kako bi izbjegle nepotrebnu patnju tokom poroda.

“Proces prodoa takav kakav je postoji sa razlogom”, govori Northrup, “to je dio ljudskog iskustva kako bi se iskusila bol, a s druge strane tu je osjecaj nevjerovatne ekstaze”.

Claudia Montes, majka troje djece iz New Jerseya, je bila odlucna da iskusi ovu ekstazu. Nakon sto je rodila svoje prvo dvoje djece sa epiduralnom anestezijom, zeljela je da ima ono sto ona zove “ugodnim porodom” u bolnickom okruzenju, bez medikamenata. Ali najveca prepreka se ispostavilo da joj je muz. On nije razumio zasto bi iko odabrao bol preko moderne medicine koja vjestacki dovodi blazenstvo. “Stvar je u tome sto on nije zelio da ja patim. A moje poimanje je to da je patnja onakva kakva se opaza” Claudia je odabrala babicu umjesto doktora i vjezbala je hipnozu mjesecima kako bi se mogla opustiti tokom poroda. Sav trud se na kraju isplatio. “Nisam osjetila bol, bila sam u blazenstvu, jer sam se osjecala sigurnom, jer sam se osjecala jakom”.

Na kraju se i njen muz slozio sa tim da je ispravno odabrala. “Ipak je bila u pravu a ja sam bio u krivu. Nisam nikada to mogao prepostaviti, znate, da ce imati tako sretan zavrsetak.”

Za zene koje se nadaju da ce iskusiti slicnu radost tokom svog poroda, Pascali-Bonaro se nada da ce prvo shvatiti kako je to moguce, ali konacni cilj nije sami orgazam. “Nadam se da zene i muskarci koji gledaju dokumentarac ne pomisle da je poruka koju saljemo ta da bi svaka zena trebala imati orgazmicki porod. Nasa poruka je ta da zene trebaju i mogu da prolaze kroz porod na tako mnogo nacina. Postoji mnogo opcija, kako bi se ovo pretvorilo u pozitivno i ugodno iskustvo”

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://abcnews.go.com/Health/story?id=6120045&page=1

Napišite komentar...