Pet razloga zašto se beba zaglavi tokom poroda

10819140914_05845b637a_pelvis

Nakon poroda, često se ženama kaže da su trebale neku intervenciju ili carski rez zato što se beba “zaglavila” i nije se mogla poroditi vaginalno.
Da li se zaista ovoliki broj beba zaglavi tokom poroda?
Jer zaista, neke zemlje poput Australije ili SADa imaju stope carskih rezova i do 30%.
Iako postoje određene situacije kada dijete ne može da se pokrene kroz zdjelicu i zaista se zaglave, ove situacije su u stvarnosti dosta rijetke.
Ukoliko se brinete da vam se beba ne zaglavi tokom poroda, budite sigurni da je stvarno mala vjerovatnoća da se to desi.
Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da spriječite da vam se beba “zaglavi” u zdjelici.
Evo pet načina kako se beba može zaglaviti i kako spriječiti da se to desi.
1. Bebin položaj
Tokom kasne trudnoće, bebe se obično okrenu glavom prema dolje, i sa ležima prema naprijed (obično blago prema lijevo), sa bradom spuštenom prema grudima. Ovo je poznato kao okcipito-anteriorni položaj.
Ovaj položaj (ili drugim riječima prezentacija) znači da je najmanji dio bebine glave spreman da vodi put kroz prošireni grlić i kroz zdjelični otvor. Tokom poroda, ovo je najefektniji način da beba rotira kroz zdjelicu tokom rađanja.
Ukoliko bebina glava nije u optimalnom položaju kada porod počne, možete se zabrinuti da će vam se onda beba zaglaviti. Provjera fetalnog položaja od strane medicinskog radnika tokom svakog pregled može uzrokovati bespotrebnu brigu ukoliko je beba npr. okrenuta zatkom prema dolje – čak i ako imate još sedmice do poroda.
Iako je idealno da su bebe u idealnom fetalnom položaju, ne znači da se ne mogu roditi i u drugim položajima. Bebe često mijenjaju položaj tokom poroda, prelazeći iz posteriornog (bebina kičma uz majčinu kičmu) prema anteriornom, ili od položaja zatka prema prednjačećoj česti (od glave okrenuta prema gore ka glavi okrenuti prema dolje). Rijetko, bebina glava može biti nagnuta ustranu (asinklitička prezentacija).
U većini slučajeva, bebe će same naći načina da se ugodnije pozicioniraju tokom poroda. Ukoliko se majka kreće slobodno ili ukoliko se koriste tehnike koje povećavaju otvor zdjelice, ovo može pomoći bebi da se okrene prema najzgodnijem položaju.
Kada žena ima iregularne kontrakcije zbog nezgodnog položaja bebe, zdravstveni radnik može izjaviti da porod ne napreduje. Možda će htjeti aplicirati vještački oksitocin (Sintocinon ili Pitocin) kako bi pojačali snagu i učestalost kontrakcija. Nažalost, ovo može uzrokovati guranje bebe u zdjelicu u njihovom trenutnom položaju. Jake kontrakcije mogu spriječiti okretanje bebe i tada se ona može zaglaviti, što bi dalje zahtijevalo intervencije poput epiziotomije (rezanje međice), upotreba forcepsa ili carski rez.
2. Majčin položaj
Položaji koje žena odabere tokom poroda i rađanja igraju važnu ulogu koliko brzo i efikasno će se porod odvijati. Efikasno pozicioniranje može ubrzati porod i pomoći bebi da se pozicionira ispravno. Uspravni položaji poput stajanja, čučanja ili četveronoške mogu otvoriti zdjelično dno i do 30%. Pokreti poput njihanja, ljuljanja, hodanja, puzanja mogu stvoriti osjećaj ugode kod majke dok se njena beba namješta u najbolji položaj za porod. Suvišno je reći, aktivan porod je vrlo bitan.
Nažalost, u mnogim bolnicama, žene završe na bolničkim krevetima, ležeći u supinom položaju (ravno na leđa) ili u poluspuštenom položaju, sjedeći na svojoj trtici. Ovi položaji ograničavaju ženinu sposobnost da radi u skladu sa svojim tijelom i sa svojim djetetom. Također povećavaju rizik da će beba pretrpjeti stres, zbog pritiska na materične krvne sudove ili kompresiju pupčanika. Fetalni distres će često rezultirati porodom asistiranim instrumentima ili carskim rezom.
3. Upotreba epiduralne anestezije
Kada se ima epiduralna anestezija, lokalni anestetik koji se ubrizga u epiduralni prostor – prostor između membrana koji okružuju kičmenu moždinu. Epiduralna blokira nervne signale kako iz senzornih tako i iz motornih nerava. Ovo olakšava bolove za majku, ali također umrtvljuje donji dio tijela.
Epiduralne se upliću u normalni porod i imaju mnoge nusefekte, kao što je povećan rizik za augmentaciju (vještačko pojačavanje kontrakcija), carski rez, porod instrumentima, pucanje međice i loše pozicioniranje bebe.
Žene koje imaju epiduralnu nisu u mogućnosti da se kreću bez podrške i nisu u mogućnosti da se koriste svojim nogama, jer im je tijelo obamrlo naniže. Ovo znači da se ne mogu slobodno kretati tokom poroda, čime bi pomogli bebi da nađe najbolji položaj za porod. Zdravstveni radnici bi trebali pomagati ženi sa epiduralnom da ostvari aktivnu kretnju i položaje koji će pomoći bebi da se kreće kroz zdjelicu. Međutim, ovakva vrsta potpore je rijetka u bolničkim uslovima zbog nedostatka osoblja. Doula ovdje može biti od pomoći kao i u mnogim drugim situacijama.
Epiduralna anestezija je najčešće korišteni analgetik, sa 75% žena u SADu koji ga primijene na sebi. Ovo je značajna brojka – tri do četiri porodilje koje su vezane za krevet tokom poroda, što znači da mnogi porodi imaju veće šanse za komplikacijama.
4. Velika beba i distocija ramena
Jedan od najčešćih razloga zašto se žena inducira prije 40-te sedmice trudnoće je zbog sumnje na veliku bebu (makrosomija). Glavna briga kod velike bebe je mogućnost ramene distocije, koja se desi kada se bebina ramena zaglave u zdjelici.
Dok je istinska ramena distocija urgencija, to je rijedak slučaj, i dešava se u 0.5 do 1.5% poroda. Tačna incidenca ramene distocije veoma zavisi od toga kako se definiše i prijavi, što opet zavisi od zdravstvenog radnika do zdravstvenog radnika.
Veličina i težina bebe se ne može tačno dijagnosticirati prije poroda. Mnogim ženama se kaže da imaju velike bebe, i da se trebaju inducirati kako bi se spriječila ramena distocija. Uprkos tome, upravo indukcija može uzrokovati zaglavljivanje bebe zbog prethodno navedenih snažnih i nepopustljivih kontrakcija koje ih sprečavaju da se polako spuste niz zdjelicu.
5. Problemi sa zdjelicom
Mnogi zdravstveni radnici vjeruju da se mnoge bebe zaglave jer je ženina zdjelica pogrešnog položaja ili nije dovoljno velika. Dok većina žena ima poželjan oblik zdjelice (ginekoidni) za porod, neke žene mogu imati zdjelice koje možda imaju manje prostora u određenim segmentima (antropoidni, androidni, platipeloidni). One imaju potencijal da uzrokuju da se beba namjesti u manje nagodan položaj ili da sporije prolazi kroz zdjelicu, ali ne znači automatski da vaginalni porod nije moguć.
Kada beba ne može stati kroz zdjelicu, ovo se zove cefalopelvična disproporcija (CPD). Istinski CPD je veoma rijedak i ne može se dijagnosticirati prije nego porod počne osim ukoliko je poznato da majka ima ozljedu zdjelice ili kongenitalnu anomaliju. Žene kojima je rečeno da imaju premalu zdjelicu ili pogrešan oblik zdjelice a bez evidentiranih zdjeličnih problema, su se opet porađale vaginalno bez ikakvih problema.
Nažalost, CPD se obično dijagnosticira kada porod ni ne započne. Zdravstveni radnici će predložiti da je beba prevelika da stane u porođajni kanal, pokušat će da ojačaju kontrakcije i ubrzaju porod vještačkim putem. Ovo zauzvrat uzrokuje kaskadu intervencija koje mogu voditi do fetalnog distresa i carskog reza kao konačnog ishoda.
Kako spriječiti da se beba zaglavi
Najbolji način da osigurate da vaše dijete zauzme optimalni položaj za porod je da pratite vlastito držanje tokom poroda. Izbjegavajte ležeće položaje, držite se položaja kojima gravitacia ide u prilog, koji će omogućiti da beba ima dovoljno prostora i ohrabriti je da se idealno pozicionira. Redovne vježbe poput osteopatije, istezanja ili joge za trudnice mogu pomoći mišićima koji čuvaju skelet, da se poravnaju. Obezbjeđivanje poravnatosti svoga tijela omogućava dosta prostora bebi i njenoj potrazi za idealan položaj za porod.
Ukoliko je beba uporno u položaju koji nije optimalan za porod, nemojte razmišljati o tome kao o nečemu nenormalnom. Većina beba se okrene u bolje položaje neposredno pred porod ili tokom samog poroda.
Odaberite zdravstvenog radnika koji podržava prirodan porod, i koji istinski cijeni fakt da je porod jedinstven za svaku majku i dijete. Ukoliko se doktor brine o bebinoj veličini ili položaju, budite svjesni toga da će vjerovatno predložiti ranu indukciju. Ukoliko vam treba ili tražite epiduralnu anesteziju, tražite podršku uz sebe koja će vam pomoći da se krećete tokom poroda u zgodne porođajne položaje.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.bellybelly.com.au/birth/5-reasons-why-babies-get-stuck-during-labour/

Photo by liverpoolhls

Napišite komentar...