Oslobodite se straha od porađanja

2301224820_ff8c32b1c3_fear

Želite prirodan porod – ali se bojite porađanja. Ne brinite se – niste sami! Jedno od najčešćih pitanja kod porađanja je “kako prevladati strah od boli?” Nije ništa neobično i ništa čega se trebate sramiti. Već je to nešto što treba prevazići – čitajte dalje za korisne savjete kako da prevaziđete strah i kako da se porodite sa samopouzdanjem.

Strah od rađanja nije ništa čega se trebate sramiti

Kao što smo rekli, mnoge žene se boje poroda. Šta drugo očekivati? Sve što ste ikada mogli čuti čitavog života (i vjerovatno tokom ove trudnoće) je kako je užasno bolan porod i rađanje – i kako biste trebali tražiti epi (epiduralnu) čim prije.

Istina je da porod i rađanje nisu mačiji kašalj – vjerovatno neće biti lahko. Vjerovatno će vas izazvati i tražiti više od vas nego bilo šta drugo. Hoćete da znate još nešto? To je uredu. Ne rađa se novo biće svaki dan – ne transformišete se svaki dan iz jake žene u Majku.

Normalno je imati sve ove strahove i nervoze. Obično “strah od poroda” nije samo obični strah od boli. Već je to briga zbog boli ali i čitavog putovanja u majčinstvo (ili ponovno majčinstvo) ukombinovano zajedno u jedno iskustvo – rađanje. Rađanje predstavlja sve te misli, emocije, strahove i nervoze za sada i za bebinu budućnost – i vašu budućnost kao majka jer je to prvi vidljivi početak ovogo putovanja.

Znanje je moć

Strah je normalan – ali se on ispriječi kada je rađanje u pitanju. Prvi korak kako da se prevaziđe je sticanje znanja. Istražujte!

Treba podsticati buduće majke da razmatraju svako “kako” i “zašto” prirodnog poroda. Znanje je dio onog “zašto” – zašto želite da se porodite prirodno? Zato jer vam se sestra ili prijateljica porodila bez medikamenata i rekla je da je to dobra stvar, to vjerovatno nije dovoljno dobar razlog. Jer ovaj članak tako kaže, nije dovoljno dobar razlog! Postoji tona dobrih razloga zašto planirati prirodan porod. Oni će vam pomoći da pronađete svoje “zašto” – jer tek onda kada zaista vjerujete u nešto, lahko je držati se plana.

Dosta više babaroga

Sticanje znanja oko procesa porađanja i kako divno vaše tijelo funkcioniše je također vrlo bitno. Porod je vrlo pažljivo dizajniran proces i funkcioniše besprijekorno. Kada se “pusti” porod i kada vam se omogući da se sve više i više fokusirate na bebu, hormoni ubrzavanju čitav proces i oslobađaju od bola. To ne znači bezbolan porod – ali porod je zamišljen kao proces snošljiv i za majku i za dijete.

Porod postaje bolna horor priča kada majke blokiraju, kada nisu u stanju da rade sa svojim bebama – zavezanih monitorima za krevet tankog madraca dok im se bebe pokušavaju provući kroz otvor koji je napravljen uskim zbog lošeg pozicioniranja – A NE ZBOG naslijeđeno SITNIH KUKOVA. Porod je aktivan. Znajte to, planirajte to, insistirajte na tome.

Strahovi od poroda prevazilaze strah od boli i toga kako “proći” kroz porod. Ponekad brinete o drugim aspektima poroda – npr. stvarna potreba za intervencijom ili carskim rezom. Neke mame imaju te strahove. Ali svi ovi “šta ako” momenti se mogu zaista nagomilati u podsvijesti ili čak u svijest! One su poseban strah za sebe.

Znanje vam može pomoći da prevaziđete ove stvari. Strah treba promatrati iz logičke perspektive. Isto kao što ste kao dijete mislili da postoje babaroge. Strašne i grozne. Onda vam dođu mama i tata i upale svjetlo i pomognu da pretražite sobu za babarogama. Na kraju saznate da su to samo čarape, pidžama ili neke igračke.

Kada posmatrate logički predmet svoga straha, počnete ih razumijevati, i to automatski smanji nivo straha. Također, odlučivanje o tome šta uraditi ako se pojedini strah ostvari – zatvara jedno poglavlje i omogućava vam da se pomirite sa raznim situacijama i da se oslobodite straha. To je bitan proces za mnoge mame dok se pripremaju za porod.

Učite iz prethodnog iskustva

Da li ste imali ružno ili traumatično porođajno iskustvo? Ono stvara strah. Postoji mnogo situacija koje mogu stvoriti strah od porađanja. Seksualno zlostavljanje ili omalovažavanje od strane medicinskog osoblja (ili bilo koje druge autoritativne figure) u prošlosti može se ispriječiti dok se pripremate za porod. Ovo nisu stvari koje treba olako uzimati ili zanemarivati. U isto vrijeme, žene su u stanju i mogu da prevaziđu ove probleme.

Prva stvar je: nađite odličnog zdravstvenog radnika. Trebate nekoga ko je voljan da radi sa vama, i koji će biti empatičan prema vašim prethodnim iskustvima. Nemojte se zadovoljiti osobom koja ovlaš uzima stvari. Ili možete odabrati da razgovarate o svojim iskustvima sa drugom osobom od podrške – ali u konačnici vam treba zdravstveni radnik koji poštuje ono kroz šta ste prošli. Radite sa ovim prethodnim iskustvom. Neke žene se olako oslobode tih iskustava, i isplaniraju trudnoću i porod u duhu otpora. Ovakav duh je strašna stvar.

Ali mnoge žene se osjećaju oštećenim i oskrnavljenog dostojanstva. Osjećaju se malim, bespomoćnim i uplašenima. Ako ste to vi, to je uredu. Pronađite nekog ko može slušati – i ko će vas ohrabriti da vi jeste moćni, da možete odhraniti bebu i tu istu bebu poroditi. Podijelite svoje misli i izazove, i dozvolite da ih se sasluša. Oni će vas ohrabriti.

Možda se nećete opisati kao neko ko je ratoboran u savladavanju poroda i rađanja – ali je dovoljno da imate tiho i rastuće pouzdanje u sebe koje će vam pomoći tokom poroda sve do izlaska vaše bebice!

Budite spremni

Treba zaista biti spreman na porod. Idite dalje od znanja i rada na emocionalnom planu. Imajte praktične vještine za rad tokom poroda i rađanja. Ono se stiče učenjem tokom trudnoće. Stiče se i tokom izgrađivanja vlastite svjesnosti o sebi i svom tijelu tokom trudnoće. Ovo nije neki poseban momenat već postaje prirodna stvar tokom vaše svakodnevnice. Ali je istovremeno ključni dio svakodnevnice jer znači da svo ovo razumijevanje, i svo to povjerenje u sebe, su postali dio vas do momenta kada se trebate poroditi. To je vrlo važno.

Radite sa svojom bebom

Zapamtite da porod nije samo rad. To nije neko dugo, neugodno iskustvo. To je rađanje. To je beba. To je vaša beba.

I vaša beba radi također. Zapravo, veći dio toga. Dok se vi ljuljuškate, mrmljate i kružite po sobi, vaša beba se rotira i spušta. Vaša materica radi jedan dio toga, ali beba stvarno radi sve te stvari. Vi radite sa svojom bebom. Niste sami u ovome.

Odličan partner za porod je vrlo značajan (možda čak i vitalan) – ali postoji nešto posebno u saznanju da se otvarate i da radite sa vašom bebom. Ova mala osoba koju ste čekali devet mjeseci da upoznate – i o kojoj ste možda i sanjali mnogo mnogo duže. I ta divna mala osoba radi na tome, sa vama, samo kako bi vam došla u ruke.

Niko vam neće obećati bezbolan porod. Možda neće proteći ni brzo ni lahko. Vjerovatno će biti momenata kada ćete poželjati da odustanete. Kao što rekosmo ranije, ovo će vas možda samo istestirati i gurati da odete dalje nego što ste ikada ranije išli.

Vi to možete.
Žene su jake – majke su nesavladive. Vi i vaša beba možete to.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.naturalbirthandbabycare.com/letting-go-fear-giving-birth/

Photo by ia7mad Photo by )ota.

Napišite komentar...