Odgođeno kupanje novorođenčeta

pp1

Sljedeći veliki pokret kod prirodnog rađanja: odgađanje prvog kupanja novorođenčeta, kako bi se promicalo zdravlje dojenčeta, dojenje i vezivanje majke i bebe.

Bijeli sirasti premaz preko kože bebe kada se rodi, vernix caseosa se često prebrzo ispere. Sve više bolnica u Americi usvaja politiku odgađanja kupanja novorođenčeta u svrhu promicanja najboljih praksi. Među dokazima za ovu dobru praksu spada i sljedeće:  postotak beba s hipotermijom smanjio se sa 29 posto na 14 posto nakon što su kupanja odgođena (nekada se kupalo novorođenče odmah zbog pogrešne percepcije da su “prljavi”). Stope hipoglikemije pale su sa 21 posto na 7 posto u prvom mjesecu, dok su stope dojenja povećane sa 51 na 71 posto, budući da vernix pomaže djetetu da pokupi majčin miris.

Devet mjeseci kasnije, dokazi su bili još jači, jer su hipotermične stope pale na 7 posto, a hipoglikemija je pala na 4 posto, a stope dojenja povećale su se na 78 posto.

Vernix također sadrži antimikrobne bjelančevine koje su aktivne protiv skupine B strep, E. coli i drugih uobičajenih perinatalnih rizičnih faktora.

Jedna od smjernica bolnica je i pomoć novim mama da iniciraju dojenje u roku od sat vremena od rođenja, a u tu svrhu smjernice uključuju sljedeće: “Postupci koji zahtijevaju razdvajanje majke i dojenčadi (npr. kupanje) treba odgoditi do nakon  ovog početnog perioda kontakta kože na kožu i trebao bi se provoditi, kad god je to moguće, na majčinom krevetu. Dodatno, tokom trajanja hospitalizacije treba poticati kontakt kože na kožu. ”

Ideja o odgađanju kupanja nije nova, a preporučuje se kao standard brige Svjetske zdravstvene organizacije, koja savjetuje: “Kupanje treba odgoditi tek nakon 24 sata od rođenja. Ako to nije moguće zbog kulturnih razloga, kupanje treba odgoditi najmanje šest sati. Preporučuje se odgovarajuća odjeća bebama za sobnu temperaturu. To znači jedan do dva sloja odjeće više od odraslih, i korištenje kape. Majka i dijete ne bi trebali biti odvojeni i trebali bi ostati u istoj sobi 24 sata dnevno.

Najveći izazov takve promjene politike, je edukacija roditelja za ovu kulturološku promjenu, dok se istvoremeno pokušava ispoštovati roditeljsko pravo da odabere vrijeme kada će se njihove bebe okupati. Uvijek je pacijentovo pravo u traženju njege i osoblje ne bi trebalo imati nikakve reakcija na te zahtjeve.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: https://www.yahoo.com/lifestyle/newborn-wait-bathe-policy-takes-off-175524305.html?soc_src=social-sh&soc_trk=fb

Napišite komentar...