Nisi luda da prihvatiš rutinski drip!

pp5

Ako vam je promaklo u naslovu – govorimo o RUTINSKOJ indukciji poroda. Znate ono, uđete u porodilište i uz dobar dan i uzimanje knjižice počne se pripremati drip. To je rutinsko. Ne postavljaju se pitanja ko ste vi, kakvo je vaše tijelo, da li vam zaista treba drip, koji su benefiti da se aplicira a koji su rizici, da li vam treba u tom momentu ili se može još sačekati, da li je vaše tijelo uopšte spremno za njega, te ne daj Bože upitati vas za informirani pristanak da li ga želite ili ne.

Ovoga jako puno ima kod nas u porodilištima. Toliko puno da graniči sa kriminalnim aktivnostima. Kako to? Tako što kad sam na prvom porodu izričito odbila rutinsku aplikaciju dripa kad sam ušla otvorena na 5cm ljekar se izgalamio na mene, priprijetio mi mrtvim bebama, kako on onda neće biti tu za mene “kada zagusti” ako ja njega sad ne budem slušala…i nakon svega pokušao da prokrijumčari drip tako što je promijenio rječnik i sestri samo rekao “pripremite infuziju”…eto zašto je kriminalno.

Da, drip je upravo i najčešće ona “infuzicija” koju vam pripremaju.

Ovdje zaista ne treba trošiti riječi zašto ne trebaš biti luda da prihvatis rutinsku indukciju.

Jednostavno rečeno, onaj dan kad ušetaš u frizerski salon na rutinsko šišanje bez da te iko išta pita, niti da se ravna po tvom obliku lica…kada uđeš kod zubara da ti rutinski popravlja zube bez da razmotri čitavu situaciju tvog specifičnog zubala…nego ono, popravljaj osmice jer se tako to radi kod nas, a obje osmice tebi u glavi zdrave…onog dana kada tako postupiš sa ostalim uslugama koje se tiču tvog tijela, tada to uradi i u porodilištu.

Za sve skeptike koji će šmrknuti na ovo i reći ne može se porodilište porediti sa frizerajem -rutinska aplikacija bilo čega, jer je nečija rutina rada na to naučila, automatizam bilo koje vrste, nema mjesta ni u porodilištu ni u frizeraju – i po tome se onda može i mora porediti i staviti u istoj rečenici.

Jer tek sa zamišljanjem kako ulazimo u frizeraj, sjedamo i ništa pod milim Bogom ne pitamo šta će nam se raditi na i sa glavom prepustimo se slučaju, možda shvatimo sav apsurd naše submisivnosti u porodilištu.

Ne poznajem nijednu ženu koja dozvoljava da joj se čarka po kosi kako je kome volja, a kada je ostatak tijela u pitanju…sa tim se ne možemo baš pohvaliti.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Piše: Amira Ćerimagić

Napišite komentar...