Molekularni mehanizmi u plućima fetusa iniciraju porod

2652259432_f3ed05be39_lungs

Otkriveno je da proteini SRC-1 i SRC-2 aktiviraju gene unutar pluća fetusa pred kraj termina, što rezultira povećanom produkcijom surfaktanta i njegovih komponenti (proteina SP-A i trombocitno aktivirajući faktor tj. PAF). I SP-A i PAF se potom luče iz pluća fetusa u amnionsku tečnost, što vodi do upalnog odgovora materice kojim započinje porod. Ovo otkriće je potencijalna meta pri sprečavanju prijevremenog poroda.

Ranije studije su razmatrale tezu da signali iz fetusa iniciraju porod, ali egzaktni molekularni mehanizmi koji vode porodu su ostali nejasni. Biohemičari koji su istraživali miševe su otkrili da dva proteina – koaktivatori steroidnih receptora 1 i 2 ili SRC-1 i SRC-2 — kontrolišu gene zadužene za komponente plućnog surfaktanta koji inicira porod. Surfaktant je supstanca koja se oslobodi iz pluća fetusa prije poroda koja je ključna za normalno disanje van materice.

“Naša studija pruža zadivljujuće dokaze da fetus reguliše timing za svoj porod, i da se ova kontrola dešava nakon što ova dva proteina koji reguliraju gene – SRC-1 i SRC-2 – povećaju proizvodnju surfaktanta i njegovih komponenti SP-A i PAFa” tvrdi autor Dr.Carole Mendelson, Profesor Biohemije, Akušerstva i Ginekologije.

“Razumijevajući faktore i puteve kojima se inicira normalni porod u 40toj sedmici, imamo više uvida u to kako spriječiti prijevremeni porod”, tvrdi Dr.Mendelson.

Svake godine, jedno od devet novorođenčadi u SADu se rodi prijevremeno (prije 37.sedmice), prema podacima Centra za konrolu i prevenciju bolesti. Prijevremeni porodi mogu uzrokovati krvarenja u mozgu i respiratorni distres sindrom kod beba, kao i dugoročne posljedice kao što su cerebralna paraliza, hronična bolest pluća, slabije razvijen vid i sl.

Ova studija, koja se pojavljuje u Žurnalu Kliničkog istraživanja, je podržana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje i Granta za Inicijative u istraživanju prijevremenog poroda.

Ova studija je pokazala da nedostatak u proteinima SRC-1 i SRC-2 dovode do drastičnog smanjenja u produkciji SP-A i PAFa, odgađajući porod za jedan do dva dana kod miševa, što je uporedivo sa tri do četiri sedmice produženim terminom poroda kod žena.

Također, ubrizgavanjem bilo SP-A ili PAFa u amnionsku tečnost miševa kojima je ukinuta proizvodnja istih, dovela je do poroda na vrijeme. Ova otkrića pokazuju molekularni mehanizam kojim fetusi kontrolišu termin svog poroda.

Buduća istraživanja će uključivati pitanja o tome kako se fetusni signali prenose do majčine materice, i slična istraživanja kojima će se otkriti razlozi prijevremenog poroda.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150622162023.htm

Napišite komentar...