Misliš da baš tebi dula ne treba? Grdno se varaš. Evo zašto.

pp1

Ako je meni dula značila svu razliku na porodu, onda će i tebi. Evo i zašto.

Ljekar sam, što znači da sam tokom studija polagala ispit iz ginekologije, upoznata sam sa literaturom kojom se obrađuje tema fiziološkog poroda tokom specijalizacije iz ginekologije. Imala sam iskustvo dva poroda iza sebe i pripremala sam se za treći porod. Nakon prvog poroda uključujem se u svu ovu priču oko poroda zvanično, preko nevladinog sektora. EBB® (Evidence Based Birth – porod zasnovan na dokazima) instruktor sam, vodim psihofizičke pripreme za trudnice. Na trećem porodu sam bila jedina porodilja u porodilištu, dakle i medicinsko osoblje mi je bilo u potpunosti posvećeno. I kao šlag na tortu – i sama sam dula.

Pored svega toga, da, dula je bila neophodna i činila je svu razliku.

To je bila moja dula. Moja podrška. Pažnja koja se ne zaboravlja, i veza koja se ne raskida.

Osoba koja je osvjedočila svaku moju kontrakciju, koja ju je iščekivala baš kao što sam je i ja iščekivala, i smjerno reagovala na nju. Koja je bila prisutna sa toliko mnogo pažnje. Takvu njegu kakvu ne pamtim da sam ikad imala. Koja je ostavila svoju porodicu na moj poziv i bila dostupna samo meni, do kad god je trebalo.  Koja je znala sve moje želje i strahove oko poroda, koja je znala moja očekivanja i koja je podržavala moje odluke. Bezuslovno. Koja je ušla sa mnom u porodilište i gledala sve mojim očima. Nisam se osjećala izloženo, krhko ni usamljeno.

Kad sam rekla da osjećam napone, da se izgon bliži, vjerovala mi je prije sviju. Jer postoji ta minuta-dvije u kojoj se nakon tvoje izjave uradi vaginalni pregled da se utvrdi da li se zaista bebica spustila, da li je zaista izgon blizu. U toj minuti-dvije, ona je znala po dužini mojih kontrakcija, jačem stenjanju i hladnim nogama – da je izgon vrlo blizu.

Osoba pred kojom ne dižeš bedeme, pred kojom se ogoliš u svoj svojoj krhkosti i porodiš u svoj svojoj jačini. Koja sa tvojim krikom oduševljenja i sama krikne, koja zajedno sa tobom plače i smije se istovremeno. Koja se oduševljava nogicama, rukicama i prstićima i presiječe na kraju pupčanik.

Osoba koja ima tako divnu ulogu da odigra u tvom životu, i perfektno to odradi.

Takva osoba se ne zaboravlja. I ne zaboravi je ni partner, koji zna da kad je imaš, da si zbrinuta.

Zahvalna sam što sam i ja imala svoju dulu Dolisu <3

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Piše: Amira Ćerimagić

Napišite komentar...