Informirani pristanak i nasilje na porodu

Mosaic_OV_Noa-Snir_Hero_0

Riječi kojima se koristimo da označimo stvari je važan, jer znanstvenici koji se bave komuniciranjem znanosti provode puno vremena pokušavajući utvrditi najbolje načine objašnjavanja znanosti široj javnosti. Oblikovanje rečenice nije “kako najbolje komunicirati znanost tako da svi mogu razumjeti”, već “kako uvjeriti javnost da prihvati ono što mi izjavimo bez ikakve sumnje”. Ovo je u medicini poznato kao “informirani pristanak”.

Razmišljam o riječi “pristanak” i osjećam težinu svega što ona podrazumijeva. Bez obzira koristimo li medicinski kontekst ili onaj seksualni, pojam “suglasnost” je označen kao neka vrsta čarobne kodne riječi. Oba konteksta obuhvaćaju snagu neravnoteže. Nije ni čudo da imamo problema s prisilom.

Kod suglasnosti, radi se o oslobađanju nekoga od odgovornosti. Traženje suglasnosti je jasno izražavanje želje za određenom radnjom ili ishodom. Osoba koja traži pristanak ima položaj moći. Postavlja nekoga na poziciju s koje je očito da se očekuje pristanak. Ne pristati znači “odbiti”. Nepristanak može biti dočekan s konstantnim ponavljajućim traženjem pristanka – dosađivanjem – dok se ne postigne pristanak. Također može naići na povećani pritisak i prijetnje. U nekim situacijama, pristanak na “prvi korak” smatra se pristankom na sve daljnje korake.

U medicini, pravni pojam je “Informirani pristanak”. Pravna uloga osobe koja traži pristanak je pružiti potpuno objašnjenje procedura … i svih kasnijih procedura koje se mogu dogoditi. Većinu vremena ovaj pristanak događa se u kritičnom trenutku, pod jakim stresom i pritiskom. “Informirana” komponenta znači “Rekao sam vam što mi je zakonski potrebno da “ne “znate sve što trebate znati da biste odlučili što vam odgovara”. To ne znači da su sve opcije razumljive ili dostupne.

Kada je riječ o trudnoći i porođaju, moguće je izbjeći ovakvu situaciju. To znači razmatranje raznih mogućnosti unaprijed, uzimanje dovoljno vremena za razmatranje rizika i koristi različitih opcija i donošenje informirane odluke o smjeru u kojem želimo ići. Dakle, ako se traži “suglasnost”, možete dati suglasni pristanak ili možete sa samopouzdanjem odbiti, znajući da je vaša odluka čvrsta.

Razmišljajući na taj način, zamijenite ‘pristanak’ s ‘odlukom’ i uklanja se ono podrazumijevano “da”. Osoba koja traži pristanak još uvijek može pretpostaviti ili preferirati određeni ishod, ali kada je oblikovan kao odluka, drugi mogući ishodi postanu mogući. Uz “pristanak”, očigledan je samo jedan jedini ishod.

Kad je seksualni kontekst u pitanju, zamjenom “pristanka” s “odlukom” također se uklanja podrazumijevano “da”.

Umjesto da se navikavamo na “pristanak” i potrebu da se “provjeri” sa seksualnim partnerom kako bi se osiguralo nastavak “pristanka”, što znači da određena razina seksualne spremnosti postoji u startu, navikavanje na “odluke” otvara druge mogućnosti za ženu. Naše društvo je opsjednuto seksom. Seksualna revolucija i ženska (seksualna) oslobođenja bili su ništa do mač s dvije oštrice. Podrazumijevana dostupnost žena i pretpostavljena spremnost znači da je “pristanak” nova polazna točka. Ako pomaknemo to polazište s pristanka na “odluku”, odluka da se postane ne-seksualan postane moguća. Biti čedna u društvu opsjednutom seksom danas je najbrži način da se osoba socijalno isključi iz društva.

Nepristajući, u medicinskim ili seksualnim kontekstima, znači da ste vi neslagatelj. Vi ste anomalija. Trebate biti okrivljeni. Ne možete jednostavno reći NE. Gledat će se u vas ružno i bezobrazno, s upornim predavanjima punim prisile, društvenim isključenjem, maltretiranjem. Vaše “NE”, bit će dočekano s još više negativnog. Upravo radi ovih razloga mnogi ljudi jednostavno pristanu i kažu “da”, iako zapravo žele reći “ne”. Igra moći u tim situacijama će ih prisiliti. Oni koji koriste svoju moć će ih na to prisiliti.

I, poražavajući, postoje oni koji ni ne pitaju za pristanak, nego samo urade i odlučuju za nas.

To se zove medicinska zloupotreba. To je obstetričko nasilje. To  je silovanje.

Imate pravo da za sebe odlučite.

Pa zašto ne traže da “odlučimo”, a ne da “pristanemo”?

Zašto nas se onda potiče da predamo našu autonomiju onima za koje se smatra da su moćniji?

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Preuzeto s www.bellabirth.wordpress.com

 

 

Napišite komentar...