I svi su ostali sjediti…

freedom

Ovo je tekst koji pišem umjesto izvještaja o održanoj projekciji filma “Sloboda rađanju”. Imala sam namjeru napraviti formalni izvještaj – gdje, ko, kako, kad. Ali ne mogu. Ne mogu jer nije za toga. I ne mogu jer bih lagala šta se u toj sali desilo večeras.

Film “Sloboda rađanju” traje svega sat vremena. U Sarajevu je trajao sat vremena u kinu Kriterion. Film je završio i počela su se listati imena svih koji su sudjelovali u snimanju filma. U tom trenutku gledaoci obično počnu provjeravati mobitele i napuštati salu, pričajući gdje će ko na prijevoz i šta rade poslije. No poslije ovog filma to se nije desilo. Niko se nije pomjerio iz svoje stolice. Imena na platnu su se smjenjivala, a svi su ostali sjedeći, ne obraćajući se jedni drugima. Svi su proživljavali nešto svoje. Prošao je minut. Dva. Tri. Ne znam koliko. Na kraju su ugasili projektor i morali smo napustiti salu.

Za one koji ne znaju, film govori o nepotrebnim medicinskim intervencijama kojima su žene podvrgnute u toku poroda. Govori o gubitku glasa žene u toku svog vlastitog poroda. Bez obzira što su se kroz film samo iznosili podaci i ukratko objašneni pojedini slučajevi kršenja ljudskih prava porodilja, bilo je mnogo suza. Ne glasnih jecaja bolnog očaja. Nego onih nijemih suza koje se šutke brišu maramicom. Onih intimnih koje se ne dijele, koje izađu samo kada se prizovu sjećanju teški trenuci o kojima se šuti.

Ako vam nije jasno šta žene prolaze na porodu, trebali ste biti u toj sali večeras. Ne biste čuli niti jednu riječ, niti jedno iskustvo, niti jednu pritužbu. Ali bol u zraku se mogla rezati nožem.

Riječima jedne majke – naše traume sa poroda su naša najbolje čuvana tajna…

P.S. Veliko hvala udruženju DRIP iz Banja Luke koji su nam ustupili licencu. I veliko hvala Rodama koje su titlovale film.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Napišite komentar...