Faze poroda serija: Rani Porod

faze-poroda-serija-rani-porod

To je dio serije, uključujući i ova članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Izvor: Jennifer Vanderlaan, 2013, http://www.birthingnaturally.net/birth/physiologic/earlylabor.html

Nakon nekoliko sati, dana ili sedmica kontrakcija u pred-porodu, tijelo će početi imati ritmične kontrakcije koje će vam se odmah učiniti ‘drugačijim’. Nakon nekoliko sati možete primijetiti da su kontrakcije postale duže i jače, i da su bliže jedna drugoj. Ovo su sve znakovi da ste prešli iz pred-poroda u rani porod.

Za mnoge žene, rani porod nema jasan početak, ali skoro neprimjetno nastavi od pred-porođajnih kontrakcija. Počećete se ushićeno zapitkivati “Je li to to? Je li se ovo porađam?” Vjerovatno ćete postati brbljivi i htjećete pričati bilo s kim taj dan. I dalje ćete biti gladni, žedni, i trudićete se da ne obraćate previše pažnje na te kontrakcije, iako ćete to htjeti.

Nekim ženama rani porod počne kada se pripremaju za spavanje. Sasvim je uredu da se prespava ovaj rani porod ako ste umorni ili ako je svakako vrijeme kada uobičajeno spavate. Vjerovatno ćete se probuditi u sred noći ili rano ujutro sa kontrakcijama, dovoljno jakim da vam više ne daju spavati i onda se može nastaviti od tog momenta, jer ne trebate da brinete da ćete prespavati porod i možete najnormalnije lijegati i ići na spavanje.

U ranom porodu, većina žena je uzbuđena. Pitaju se “da li je to to?” U isto vrijeme, na ponašanju im se vidi uzbuđenje. Neke žene se osjećaju nemirnim, malo gladnim i željnim priče sa nekim.

Dosta žena tvrdi da upravo u ovom trenutku iskuse i “bloody show” i ispadanje sluznog čepa. Možda ćete iskustiti i slinav nos i povećanu potrebu da za mokrenjem. Tijelo će se isprazniti sa nekoliko crijevnih pokreta, koje će se činiti kao blaži proljev.

U ovom momentu kontrakcije su u principu na 10 minuta ili manje jedna od druge i traju 45-60 sekundi. Postajaće jače, bliže i duže s vremenom. One mogu biti srednje jake ili jake, i mogu se osjećati kao pritisak u maloj zdjelici, poput menstrualnih bolova ili kao tupa bol u leđima. U ovom periodu, većini žena je ugodno da se kreće tokom ovih kontrakcija. Vrijeme koje provedete u ranom porodu zavisiće od toga koliko je tijelo pripremljeno za njega putem pred-porođajnih kontrakcija, položaja bebe i mnogih drugih faktora za koje se još ne zna. Bez obzira koliko dugo trajalo, uočićete da kontrakcije progresivno postaju jače, duže i bliže jedna drugoj sve do aktivnog poroda.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Aktivni Porod

Napišite komentar...