Faze poroda serija: Prelazni period

faze-poroda-serija-prelazni-period

To je dio serije, uključujući i ova članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Izvor: Jenifer Vanderlaan, 2013, http://www.birthingnaturally.net/birth/physiologic/transition.html

Kako se tijelo prilagođava da upotpuni zadnjih nekoliko centimetara otvaranja, tik prije nego se počne sa tiskanjem, nivoi hormona su tako visoki da ćete nedvojbeno uočiti fizičke znakove. Primjećivanjem ovih znakova znaćete da ste u tranziciji.

Nemaju sve žene ovaj prelazni period, čak 1/3 žena nemaju uopšte neko specifično vrijeme tranzicije. Druga 1/3 žena tvrdi da tranzicija nije bila ništa zahtjevnija od ostatka poroda, a 1/3 tvrdi da je to najteži dio poroda.

Tranzicija je period kada tijelo završava otvaranje i priprema se da izgura bebu. U principu su to kontrakcije odmah jedna za drugom. Tokom tranzicije, kontrakcije su duge i blizu jedna drugoj. Mogu biti 90 sekundi duge na dva minuta razmaka, što znači da imate 30 sekudni da se odmorite između kontrakcija. Ali je to također i najkraći dio poroda, uglavnom traje 15 minuta do pola sata.

Prepoznaćete tranziciju po želji da odustanete. To je period kada žene počnu tvrditi da više ne mogu dalje. Većina žena tada počne sumnjati u svoje sposobnosti da nastavi, i zaborave da su u porodu kako bi rodile svoju bebu. Uglavnom u ovom periodu žene traže medikaciju. Ovo nije povoljno jer kratkoća ovog stadija može ponukati majku da napinje prije nego što primi tražene analgetike. Kada po fizičkim znakovima uočimo tranziciju, bolje istrajati, podnoseći kontrakcije najbolje što možemo.

Tranzicija se prepoznaje po mnogim fizičkim znakovima, koji mogu i ne moraju biti prisutni kod vas. Neke žene imaju osjećaj toplog pa hladnog, hladan znoj, mučninu ili povraćanje, drhtanje, štucanje, podrigivanje i općenito osjećaj neugode u ma kojem položaju. Ovo je uobičajeno vrijeme kada ovojnice pucaju prirodno. Kada se počnu javljati ovi znakovi, nije bitno da li ste otvoreni 1 ili 10 centimetara, uskoro ćete istiskati bebu.

Još jedan fizički znak je nemogućnost opuštanja ili ugodnog položaja. Žena koja je dobro podnosila porod može odjednom da ne zna šta da čini i da joj više nije ugodno. U ovom trenutku, posao pratioca je da je sprovodi kroz različite položaje u pokušaje da se nađe najugodniji.

Tranzicija je obično vrijeme kada majka najviše treba emocionalne podrške. Neke žene trebaju konstantno ohrabrivanje da je sa njima i sa bebom sve uredu. Ovo je sve zbog onog osjećaja “odustajanja” i osjećaja da nema kontrolu. Većina žena dobro reaguje na ohrabrivanja i nekima ne treba ništa više pored fizičkog i emocionalnog prostora da se porode. Osjećaj odustajanja ili gubitka kontrole se može prepoznati po komentarima majke. Nije neuobičajeno da kaže “ja ovo ne mogu” ili “dajte mi nešto”. Prepoznajte da ovo nije majka koja traži medikaciju, već pomoć. Više ne može podnijeti porod dosadašnjim postupcima i nešto treba drugačije da čini.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Tiskanje

Napišite komentar...