Faze poroda serija: Aktivni porod

faze-poroda-serija-aktivni-porod

To je dio serije, uključujući i ova članaka: UvodPre-PorodRani PorodAktivni PorodPrelazni PeriodTiskanje i Treća faza poroda.


Izvor: Jenifer Vanderlaan, 2013, http://www.birthingnaturally.net/birth/physiologic/activelabor.html

U konačnici, kontrakcije koje imate postaće sve jače i jače. Postajaće duže i bliže jedna drugoj, znači češćeKada se ovo desi, prešli ste u aktivni porod. U ovom periodu tijelo otvara grlić kako bi beba mogla preći u porođajni kanal (vagina). U ovom periodu se tijelo također priprema i za prolazak bebe, tako što se širi karlica, priprema se kolostrum i stimuliše se bebin nervni i respiratorni sistem.

Prepoznavanje aktivnog poroda
Emocionalno, prepoznaćete aktivni porod mnogo ozbiljnijim stavom. Umjesto što se uzbuđeno pitate “Da li je to to?”, prihvatićete da je ovo porod i radićete u skladu sa svojim kontrakcijama.

U ovom periodu ćete primijetiti, da kontrakcije zahtijevaju, sve više i više vaše pažnje. Ne možete ih više “ignorisati” kao što ste mogli u prethodnim fazama. Kako one traže više od vas, vaše ponašanje će postajati sve ozbiljnije. Na kraju možete doći i u fazu kada je kretanje između kontrakcija nelagodno i teško izvodivo. Ovo su sve normalne fizičke reakcije na porod. Kako tijelo više radi da kontrahuje matericu, prirodno ćete sve manje i manje energije trošiti na “neporođajne” aktivnosti kao što su kretanje i pričanje. Primijetićete i da glad prirodno nestane kako tijelo ne bi trošilo snagu na probavljanje hrane. Za većinu žena, ovaj povećani fokus koji porod zahtijeva, skreće pažnju žene sa postavljenih društvenih normi i smanjuje se stid kao i potreba za pričanjem.

Kako kontrakcije postaju jače, možete biti u stanju ili da jednostavno opustite abdomen ili da se opustite samo pri vrhuncu kontrakcije. Kako kontrakcije dalje napreduju, vi ćete postajati sve uhodaniji sa njima pa ćete sa opuštanja abdomena preći na opuštenost čitavog tijela, gdje će sva pažnja biti usmjerena na samu kontrakciju tokom čitavog njenog trajanja. Ne samo da će se pažnja preusmjeriti kako porod bude napredovao, nego će se glad smanjiti toliko da uopšte nećete željeti hranu. Ovo je normalan proces koji se dešava jer tijelo usmjerava svu energiju na grčenje materičnih mišića. Ako nemate volju za jelom, nemojte jesti. Međutim, trebate nastaviti piti vodu kako bi bili hidrirani tokom poroda. Vaša pratnja bi trebala da vam nudi gutljaje vode između kontrakcija, i onda kada vi više ne obraćate pažnju na to.

Primijetićete da kako vam kontrakcije postaju jače, da se stid smanjuje. Opet, ovo je normalan proces koji se dešava skoro svakoj ženi u porodu. Žena koja se grozi na pomisao da se otkrije ljekaru ili babici, sestri na kraju neće obraćati pažnju na to ko je gleda. Može čak potpuno da se ne obazire na činjenicu da je uopšte gola. Želja za razgovorom će se smanjiti kako kontrakcije postanu jače. Počeće sa tim da nećete htjeti razgovarati tokom vrhunca kontrakcije, pa sve do toga da nećete htjeti pričati tokom cijele kontrakcije. Neke žene čak ne žele razgovor ni između kontrakcija.

Sve ove promjene se dešavaju postepeno, rijetko će žena naglo preći sa uzbuđene i pričljive na ozbiljnu i šutljivu. Kako napredujete kroz ove faze, kontrakcije će i dalje postajati sve jače, duže i bliže jedna drugoj sve dok konačno ne dođete do prelazne faze. Prateći ponašanje, fizičke znakove (gubitak apetita, gubitak stida i namjernog pomjeranja), emocionalnih znakova (fokusiranost, smanjenja pričljivost i šaljivost) može se relativno dobro procijeniti koliko “daleko je ušla” majka u porod.

Treba naglasiti da neće svaka majka reagovati na isti način ni sa istim ponašanjem i znacima. Neke majke nastave pričati tokom poroda, neke ne prave nikakav zvuk, neke se fokusiraju na kontrakcije vrlo rano u porodu. Dok procjenjujete napredak poroda, morate obratiti pažnju na cjelinu, ne samo na pojedinačne znakove ili ponašanja.

Rukovođenje aktivnim porodom
Tokom aktivnog poroda, majke uočavaju da im slobodna promjena aktivnosti i pozicija pomaže u tome da im ostane ugodno. Ovo je možda zbog dva faktora. Prvo, mijenjajući položaj tijela i držanja sprečava se preveliko naprezanje jedne ili dvije grupe mišića. Drugo, pomjeranje bebe kroz karlicu uzrokuje promjene osjećaja u tijelu i odgovora na te promjene. Iako potreba za hranom može nestati, bitno je ostati hidriran. Dehidarcija će smanjiti snagu mišićima koja je potrebna tokom svake kontrakcije, i smanjiće vašu sposobnost da se nosite sa stresom i kontrakcijama. Nekim ženama pravljenje zvukova, tzv.vokalizacija, tokom kontrakcija, pomaže u opuštanja tokom istih. Mnogim ženama u opuštanju i efikasnom kontrolisanju kontrakcija pomaže i “zatvaranje u sebe” tj.isključivanje vanjskog svijeta oko sebe.

Mnoge žene će razviti neku formu ili ritual tokom aktivnog poroda. Ovo znači da će imati iste odgovore za nekoliko uzastopnih kontrakcija. Primjer rituala moće biti hodanje u krug između kontrakcija; ili udisanje sa početkom kontrakcije i mrmljanja; naslanjanje na pratnju dok kontrakcija ne prođe; onda opet šeta u krug do početka sljedeće kontrakcije. Izgleda da opušta ponavljanje radnji koje su se pokazale uspješnim u prethodnim kontrakcijama.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Pročitajte naredne: Prelazni Period

Napišite komentar...