“Dule u BiH” – potencijal iskazan u brojkama

pp1

Ili k’o što bi Amerikanci rekli: let’s talk numbers.

Inače, mi u ovoj našoj ekipi funkcionišemo kao dvije moždane hemisfere. Imamo jednu kreativnu, spontanu, poetičnu, empatičnu stranu i drugu, analitičnu, rigoroznu, tabelarno-brojčanu, red-rad-disciplina stranu.

Uvijek sam se pitala oko dula obuka, koji bi to bio idealan broj žena da pohađa obuke svake godine, da li je neophodno ama baš svake godine te kojim to sve tempom treba izgledati da u Bosni bude dovoljno dula. Ali ne i previše. Da se ne gužvaju i ne sudaraju na svakom ćošku. Onako kako nesistematično naši državni univerziteti izbacuju profesionalnog kadra. Neplanski i nesuvislo. Pa rekoh, red je da mi barem imamo kadrovsku politiku za dule kad već nema država za ostale struke.

I matematika je tu poprilično jednostavna, iako je teško nalaziti statistiku ma koje vrste u BiH, dovoljan je ovaj podatak: Svake godine ima 80 poroda na 10.000 stanovnika. Odnosno, na 3.5 miliona stanovnika, u 2017 godini. bilo je oko 29 000 poroda (prema zavodu za statistiku u BiH). Ciljamo ka utopiji. Recimo da su svi porodi prema najvišim svjetskim standardima i preporukama, tj.sa kontinuiranom podrškom uz porodilju. Da je pola od njih uz angažovanje dule, ovoj državi treba najmanje, i to govorimo o minimumu, 300 aktivnih dula.

Dakle, u zaključku i kao odgovor na pitanje koje sam postavila samoj sebi: dula obuke jesu realna potreba, koja treba da se realizuje iz godine u godinu, i sa nekom standardnom veličinom radnih grupa po obuci – imamo plodonosne godine, pa i decenije rada na promociji i angažmanu dula.

Želja nam je da Bosna postane nacija puna dula, jer to bi bio znak da smo nacija koja pazi i čuva svoje žene. Dule, jedan opipljiv indikator paženosti bh.žena, nešto što bi zavod za statistiku mogao uvesti u svoje tabele.

Izvor: http://www.bhas.ba/saopstenja/2018/DEM_01_2017_Q4_0_BS.pdf

Piše: Amira Ćerimagić

Napišite komentar...