Alternativne metode procjene napretka poroda

opet2

Kada izvršimo vaginalni pregled i majci govorimo o napredovanju ili nenapredovanju poroda, to uveliko može utjecati na njezino mentalno stanje. Dakle, ako mama više nije u latentnoj fazi poroda a mi joj kažemo da je otvorena samo 1-2 cm, to može utjecati vrlo negativno na nju. Za procjenu napretka poroda i da li je došlo vrijeme obavijestiti ženu ili partnera, odnosno da li je vrijeme za epiduralnu anesteziju – prva misao koja nam dolazi na pamet je – vaginalni pregled. Vaginalni pregled je vodeća metoda za procjenu napredovanja poroda, ali ima dobre i loše osobine. Neke žene koje znaju, vaginalno pregledaju same sebe, a nekada su se umjesto vaginalnih pregleda izvodili rektalni pregledi.

Međutim, tu su i alternativni načini za procjenu napretka poroda.

Ljubičasta linija

ljubicasta linija

To je neinvazivna metoda koja uključuje procjenu napretka porođaja pomoću promatranja linije, koja se u fiziološkom porodu prostire od rektuma do krsta. Linija će nam omogućiti da kažemo koliko cm je otvoren grlić maternice. Linija se može prikazati kod svih žena, ali je važno da li žena ima spontani ili inducirani porođaj. Prema većini, linija je najizraženija kod žena kada su otvorene 7-8 cm, a za dovršetak dilatacije grlića maternice već izblijedi. Međutim, može se smatrati da je tu negdje na 3,4 cm.

Zvuk porođaja

Oni koji rade sa ženama mogu reći da žene nisu toliko različite. Neke se glasaju tokom cijelog poroda, druge pred sami kraj poroda. Sve je to uredu i normalno.

U ranoj fazi poroda na 0-4cm žene obično lahko razgovaraju sa malo ili nimalo napora. Tijekom kontrakcije osjećaju da ne trebaju puno odmora i obično nakon svakog truda razgovaraju.

Od 4-6 7cm žena dublje diše i tokom tog procesa može ispuštati specifične glasove te ne razgovara tokom trudova. Tijekom kontrakcije vjerojatno će morati odmarati.

U fazi tranzicije iz 7-9cm žena obično stenje, uči mantre itd. U fazi pune dilatacije može postati potpuna tiha. Može odbijati da priča čak i u pauzi između kontrakcija.

Tiskanje opet ima svoj set glasanja. To su uglavnom niski, otvoreni zvukovi koji pomažu ženi pri otvaranju. Donja čeljust mora biti opuštena.

Miris

Specifični „Miris porođaja„ nastaje kada se žena otvorila 6-8 cm ili više, u fazi tranzicije. Miris je specifičan i svaki se opisuje na drugi način. Svojim iskustvom počinjemo ga prepoznavati.

Visina dna maternice – fundus

To je procjena cervikalne dilatacije izvana. Na kraju trudnoće u 40. tjednu kada porod još uvijek nije počeo, cerviks je zatvoren a između dna maternice i žličice je pet prstiju. Uz kontrakcije maternice, fundus se pomiče prema gore, povlači grlić maternice i na taj način dovodi do još većeg otvaranja. Razmak između žličice i fundusa tijekom poroda se smanjuje, istovremeno dok se cerviks na svakom prstu otvara oko dva centimetra; 5 prstiju je, dakle, potpuno zatvoren grlić maternice i 0 prstiju označava potpunu dilataciju grlića maternice. Metoda je učinkovitiji za one koje su rodile 1x. Postupak se može provesti na vrhu kontrakcije, žena treba ležati na leđima.

Emocije

Kad žena postane ozbiljnija porod napreduje. Kao i kod zvuka, to ne vrijedi za sve žene podjednako. Žene su na početku poroda opuštene. Kada porod napreduje postanu ozbiljnije, mogu početi ignorirati okolinu. To je vrlo učinkovit znak tranzicije, što je obično posljednja faza otvaranja i obično je najintenzivnija. Žena u ovoj fazi djeluje iracionalno i može postati uplašena. U ovoj fazi, mnogo puta izjave da neće biti u mogućnosti da se porode, postaju strašljive, žele neki lijek protiv bolova. Rođenje je tad pri kraju. Tada obično krenu hvatati i držati se za stvari.

Krvav iscjedak/čep

cep

To je uočavanje vaginalnog iscjetka ili krvarenja koji se tretira kao indikator početka poroda. Ukazuje da se cerviks počeo otvarati. Može se oljuštiti već na početku sa posljednjim tjednima trudnoće i nekoliko dana prije aktivnog poroda. Govorimo o čepu, o sluznom čepu. On također nije nužno uočljiv kod svake žene.

Iscjedak se također može uočiti pri kraju poroda kada je žena otvorena 6-8cm ili više. Neki autori opisuju krvavi iscjedak kada je ženo skoro u potpunosti otvorena. Može biti samo krvav, ili sa sluzi.

Meksička tehnika toplih nogu

Na početku poroda stopala su topla, kad porod postane intenzivniji, protok krvi je usmjeren u maternicu i noge postaju hladnije od gležnjeva prema gore. Pri 5cm dilatacije, noge su hladnije od gležnjeva i negdje do sredine lista. Kada noge postanu hladnije od koljena naviše, javi se spontano abdominalni pritisak. Ako je žena u porođajnom bazenu za ovu tehniku mora biti najmanje 20 minuta na suhom.

Fizičke promjene

Kada se porod približava neke žene su slabe i imaju proljev. Druge opet imaju tendenciju ka čiščenju.

Crvenilo u licu i osjećaj vrućine, tresavica. Nekontrolirana tresavica je lahko pristuna na početku druge porođajne dobi. Samo povraćanje može biti uzrokovano emocijama, hormonima ili umorom. Crvenilo lica, uz odsustvo gore navedenih znakova, je dobar pokazatelj otvorenosti grlića maternice 6 do 7 cm. Mnoge žene se tresu od umora na kraju poroda. Ako vidimo više znakova zajedno, one su dobar pokazatelj tranzicije. Tradicionalne babice opisuju znoj na gornjoj usni, što znači da je žena na porodu otvorena 7 cm. Dakle, kada sam mi je vruće, ja sam otvorena 7 cm 🙂

Autori opisuju savijanje palca, što sugerira da je cerviks otvoren 6-8 cm. Neki autori navode da je tada grlić maternice otvoren 7-8cm. U međuvremenu, više žena također pokazuje veću sklonost vertikalnim položajima.

Naježenost leđa se pojavljuje prije spontanog pritiskanja, kao i stražnjice i bedara. Čak i u ovoj fazi se može povraćati. Mnoge navode kako imaju potrebu da idu u toalet, ali to je samo osjećaj obzirom da je glavica tako nisko.

Osjećaj pritiska ili glave

Dijete tijekom poroda se spušta a samim tim i majka osjeća pritisak na različitim dijelovima leđa. Pritisak se seli sa ruba zdjelice do trtice. Ova nam informacija ne govori o otvorenosti grlića maternice, već nam govori i položaju djeteta. Ipak, autori navode da ako žena osjeća pritisak između nogu tada je grlić maternice otvoren 7-8cm.

Michaelisov romb

michaelis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Javlja se na dnu kralježnice sa uglovima između struka, sakroilijakalnih zglobova i vagine. Ovaj romb je podignut iznad razine leđa nekoliko centimetara i povećava volumen zdjelice i tako omogućava spuštanje fetusa kroz porođajni kanal. Uvjet je da žena ima koljena niže od kukova (koljena na stolici, na sve četiri…) jer se tako sakrum može otvoriti kada se stražnji dio glave fetusa spoji sa G tačkom. Kada se ovo dogodi, žena će se spontano pridržati za svoju podršku, raširiće koljena i spustiti stomak potom saviti leđa i nagnuti donji dio tijela. Ovaj slijed događaja je Michel Odent definirao kao refleks izbacivanja fetusa odnosno refleks protjerivanje ploda.

Crtanje kruga

To je tehnika koju je opisala Ina May Gaskin, da damo porodilji u ruke olovku i papir i kažemo joj da zatvorenih očiju nacrta krug koji predstavlja njenu trenutnu otvorenost grlića maternice. Kako bi nam žena opisala svoje osjećaje mora da osluhne svoje tijelo i da mu dopusti da osjeća.

Kada procjenjujemo napredak poroda, nismo samo zainteresovani za otvorenost grlića, interesuje nas i spuštanje fetusa i njegova prezentacija, stanje djeteta i jačina i dužina poroda.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://mojababica.si/ocenjevanje-napredovanje-poroda-alternativa/

Napišite komentar...