Akušersko nasilje: Stopa epiziotomije od 75% u Francuskoj – ginekolozi negiraju brojke

marlenne

Državna sekretarka za ravnopravnost spolova, Marlene Schiappa je rekla da je stopa epiziotomije dosegla 75% u Francuskoj.

Francuski nacionalni koledž ginekologa i akušera (CNGOF) se pobunio protiv onoga što oni smatraju „lažnim  informacijama”

Ona je na saslušanju Senata ispred delegacije za ženska prava izjavila da je stopa epiziotomija 75% u Francuskoj i zatražila je izvještaj o akušerskom nasilju.

„Ne, gospođo državni sekretaru, liječnici ne tretiraju svoje pacijente loše i ne trebaju biti napadnuti od strane neinformisanog državnog sekretara”, napisao je predsjednik CNGOF-a, profesor Israel Nisand.

U otvorenom pismu gđi Schiappi, članovi koledža su izjavili da su „iznenađen i duboko šokirani” zbog „prenošenja lažnih informacija”

„U Francuskoj, imamo stopu epiziotomije od 75%, dok Svjetska zdravstvena organizacija [SZO] preporučuje oko 20% -25%”, rekla je državna sekretarka pred delegaciju za prava žena.

Čini se da postoje nekonvencionalne akušerske prakse koje uključuju akušersko nasilje, posebno među strankinjama, vrlo mladim ženama i ženama sa invaliditetom, Schiappa je dodala, i izjavila da je zatražila izvještaj na tu temu.

“Vaši su brojevi pogrešni”, odgovorio je CNGOF. „Posljednja službena i javna evaluacija provedena u 2010. je prijavila stopu od 27%, što je upola manje od prethodnog brojanja 1998. kada je iznosila 55%. Kada govorite o akušerskom nasilju, zlostavljate našu struku u cjelini”, te dodali da je: „nepravedno i štetno‘’da se izazove takav gubitak povjerenja u ginekologe i akušere”

U izjavi, Marlene Schiappa je rekla da je citirala istraživanje provedeno 2013. godine koju je sprovela organizacija Maman Works, koju je ona osnovala. Od 983 ispitanih majki „75% ih je reklo da su imali epiziotomiju,” rekla je.

„Razlike u osjećajima su stvarne između žena i akušera, koji posvete svoje živote zdravlju žena. Nije do vlade da govori o realnosti ovih brojki, već da ponudi odgovor za one žene koje trpe „ rekla je gđa Schiappa, i potvrdila da postoji ” potreba „za uklanjanje ” tabua„ sa teme nasilja u porodu.

Izvješće naručeno od HCE (Vijeća za ravnopravnost spolova) će omogućiti „popis kojim će se objektivizirati fenomen, kvantificirati i identificirati problem. Naravno, ginekolozi akušeri bit će uključeni “, dodala je.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://www.lemonde.fr/sante/article/2017/07/24/violences-obstetricales-des-gynecologues-contestent-les-chiffres-de-marlene-schiappa_5164518_1651302.html

Napišite komentar...