ACOG-ove nove smjernice kako bi VBAC (vaginalni porod nakon carskog) bio više dostupan ženama

pp1

VBAC treba pokušati u zdravstvenim ustanovama za majčinsku njegu koja obično upravljaju nekompliciranim porodima ako su u stanju obavljati hitne carske, stav je prema ažuriranim uputama Američkog koledža opstetričara i ginekologa (ACOG).

Trenutno, žene koje pokušaju prirodan porod nakon carskog (TOLAC – trial of labour after cesarean) imaju postotak uspjeha za vaginalni porod od 60 do 80%. Najnoviji Bilten iz prakse navodi da VBAC omogućuje ženama da izbjegnu ozbiljnu operaciju abdomena i smanje rizik od krvarenja, krvnih ugrušaka i infekcije. To također skraćuje razdoblje oporavka i smanjuje rizik od pojave morbiditeta ili smrtnosti majki, za vrijeme poroda,  u budućim trudnoćama zbog ponovljenih carskih.

“Uprkos porastu od 23% VBAC-a od 1985. do 1996. godine, taj je broj od tada padao, dok se stopa za carski nastavila kretati prema gore”, izjavio je Mark Turrentine, predsjedatelj ACOG-ovog Odbora za praksu – Obstetrika. “Ovo je suprotno onome što želimo vidjeti, a to je zato što još uvijek postoji mnogo nesporazuma glede sigurnosti TOLAC-a i VBAC-a i nedostatak toga da je smatramo održivom opcijom zbog medicinske odgovornosti.”

U 2010. godini ACOG je podržao VBAC kao siguran i prikladan izbor za žene koje su imale prethodni carski rez i odgovarajuće su kandidatkinje, uključujući i one koji su imali dva prethodna carska. Postizanje vaginalnog rođenja ovisi o individualnim okolnostima, a odluka o pokušaju za prirodan porod treba provesti zajedničkom odlukom između pacijenta i ginekologa

“Najbolja okolnost za ženu da rodi prirodno nakon što je imala carski je kada je bilanca rizika i šanse za uspjeh prihvatljiva i za pacijenta i liječnika, a to će biti drugačije u svakom individualnom slučaju”, rekao je Turrentine. “Postoje određeni uvjeti koji mogu učiniti VBAC manje vjerojatnim da se desi ako se ipak pokuša TOLAC, u šta spada napredna dob majke, visok indeks tjelesne mase, visoka porodna težina i prethodni carski koji je urađen jer se grlić nije otvorio.”

Može postojati rizik od rupture maternice i drugih komplikacija, pa je kod kuće rađanje kontraindicirano za sve žene koje prolaze kroz TOLAC. ACOG preporučuje da se TOLAC i VBAC pokušaju samo na objektima razine I ili više. To osigurava dostupnost hitne njege ako je život majke ili fetusa ugrožen te se mora provesti hitni carski.

ACOG i Društvo za majčinsku fetalnu medicinu razvili su jedinstvene oznake kako bi se kategorisale zdravstvene ustanove za njegu majke – od “centra za rađanje” do regionalnog postrojenja “Razine IV” opremljene za liječenje žena s visokorizičnim trudnoćama. Ustanove I. razine pružaju njegu ženama za koje se očekuje da imaju nekomplicirano rađanje; međutim, oni bi trebali imati akušere osposobljene za obavljanje hitnog carskog.

“Preporuka ACOG-a ne znači povećavanje restrikcija za ustanove, već umjesto toga osigurava da sve žene koje žele pokušati prirodan porod nakon carskog budu u odgovarajućim ustanovama kako bi se postigli pozitivni ishodi”, rekao je Turrentine. “Ako potrebni resursi nisu dostupni, pružatelji usluga i pacijenti trebaju razgovarati o alternativnim mogućnostima tokom prenatalne njege, uključujući transfer u drugu ustanovu. Međutim, ovo apsolutno ne bi trebalo da rezultira ženama sa ograničenim pristupom VBAC-u “.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Bilten za praksu # 184, “Vaginalni porod nakon carskog reza” objavljen je u novembarskom Obstetrics & Gynecology.

Izvor: https://www.acog.org/About-ACOG/News-Room/News-Releases/2017/ACOG-Releases-New-Guidance-Aimed-at-Making-VBAC-Available-to-More-Women (24. oktobar 2017)

Napišite komentar...