ACOG-ove nove preporuke u cilju smanjivanja intervencija

pp11

U februaru 2017. godine ACOG je objavio mišljenje odbora pod nazivom “Pristupi ograničavanju intervencija tokom poroda i rađanja” koji navodi rutinske intervencije za koje se izjašnjavaju da nisu nužne ili korisne i ne bi se trebale prakticirati.

Osim toga, ACOG je priznao ulogu koju skrbnici igraju u samom iskustvu poroda. Navode: “Zadovoljstvo vlastitim porodom također je povezano s osobnim očekivanjima, podrškom njegovatelja, kvalitetom odnosa porodilje i njegovatelja, te uključenjem porodilje u odlučivanje.”

ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) postavlja smjernice koje liječnici i medicinske sestre slijede, a njihovo je izvješće dovoljno da se skeptik osjeća optimističnim.

NOVE PREPORUKE ACOG-a:

  1. Omogućiti ženama da se kreću i mijenjaju položaj

Izvješće navodi “Česte promjene položaja tokom poroda kako bi se poboljšala udobnost majke i promicalo optimalno pozicioniranje fetusa.” ACOG preporučuje da se nijedan položaj ne preferira nad drugim, no upozoravaju da žene koje rađaju na leđima mogu pretrpjeti dodatne komplikacije. ACOG citira studiju u kojoj se navodi da su žene koje su rađale u uspravnim položajima skratile svoje porode učinkovitije nego što se postigne umjetnom rupturom membrana i davanjem oksitocina i vjerojatnije je da će se vaginalno poroditi. Spominju da učestale promjene položaja pomažu bebi da dobije optimalnu poziciju za porod.

  1. Korištenje intermitentnog nadgledanja fetusa

Navode da je intermitentno praćenje otkucaja čednog srca podjednako učinkoviti kao i kontinuirani monitoring fetusa a omogućavaju slobodu kretanja za porodilju.

  1. Podržavanje prirodnih metoda za suzbijanje boli

Navodi se kako farmakološke metode mogu pomoći u ublažavanju boli, ali ne pomažu u rješavanju anksioznosti ili patnje. Neke metode koje podržavaju su uranjanje u vodu, intradermalne sterilne injekcije vode, tehnike opuštanja, akupunktura, masaža, edukacija o porođaju, transkutana električna stimulacija nerva (TENS), aromaterapija ili audioanalgezija. Također navode da kontinuirana podrška tokom poroda pomaže ženama.

  1. Podržavanje da žena tiska po vlastitom nahođenju

U izvješću se navodi: “Akušeri u Sjedinjenim Američkim Državama često potiču žene u trudnoći da tiskaju sa produženim, zatvorenim grlenim naporima (tj. Valsalva-ovim manevrom) tokom svake kontrakcije. Međutim, kada se ne podučava kako da se diše na određeni način, žene su tiskale otvorenog grla. Svaka bi se žena trebala poticati da upotrijebi tehniku koju preferira i koja je najučinkovitija za nju. ”

  1. Omogućiti hidrataciju i oralni unos tokom poroda

“Oralna hidratacija može biti potaknuta da zadovolji potrebe hidratacije i kalorija”. Nažalost, odbor ostaje neodređen glede čvrste hrane. ACOG tvrdi da rutinske intravenske tekućine nisu potrebne kada je ženama omogućen oralni unos.

  1. Omogućiti prvorotkama razdoblje mirovanja od 1-2 h nakon otvaranja a prije tiskanja

Izvješće navodi: “Omogućiti prvorotkama sa epiduralnom analgezijom, razdoblje odmora nakon što se otvore 10 centimetara a prije tiskanja temelji se na teoriji da to razdoblje odmora omogućava fetusu da se pasivno rotira i spušta dok čuva ženinu snagu za kasnije tiskanje. Ova se praksa naziva odloženo tiskanje ili pasivno spuštanje. ”

  1. Žene ne trebaju u bolnicu prije aktivnog poroda

“Kada se žene hospitaliziraju zbog boli ili umora u latentnom periodu prve faze poroda, tehnike poput edukacije i podrške, oralne hidratacije, položaja za veću udobnosti i tehnike nefarmakološke analgezije kao što su masaža ili uranjanje u vodu mogu biti korisne. “Tvrde da može potrajati i do 28 sati da ženi započne porod  nakon što joj je vodenjak pukao pa joj medicinski radnik treba pomoći da dočeka adekvatno svoj porod umjesto da je hospitalizira i inducira. Međutim, navode da će medicinski radnik trebati davati antibiotike i mogu se odlučiti inducirati ženu koja je pozitivna za Strep B.

  1. Kontinuirana podrška tokom poroda: porodice, dule, medicinske sestre

“Dokazi upućuju na to da je uz redovitu njegu, kontinuirana emocionalna podrška koju pruža osoblje za podršku, kao što je dula, povezana s poboljšanim ishodom za porodilju. Prednosti koje se nalaze u randomiziranim ispitivanjima uključuju skraćeni porod, smanjenu potrebu za analgezijom, manje carskog reza i manje izvješća o nezadovoljstvu iskustvom poroda. ”

  1. Rutinska amniotomija (umjetna ruptura membrana / voda)

ACOG navodi kako je praksa umjetnog prokidanja vodenjaka upitna.

Zaključno, ACOG priznaje kako je trenutna medicinska praksa štetna za žensko iskustvo i psihu. Žene su osjećale nepoštivanje i čak bile napadane tokom poroda, a mnoge se boje intervencija koje mogu primiti od svoje bolnice više nego bilo kojeg drugog aspekta porođaja. Morat ćemo vidjeti kako će se ovi prijedlozi odraziti među medicinskim osobljem, ali nadamo se da će dani kada liječnici i medicinske sestre sa negodovanjem gledaju u planove poroda koje potenciraju prirodno – uskoro završiti.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: http://thinkaboutnow.com/2017/05/acogs-new-childbirth-recommendations-aim-to-limit-interventions/

Napišite komentar...