8 razloga zašto trebate dulu

pp1

Dula je grčki za “ženu koja služi” i one su u biti vaš lični sistem podrške kroz trudnoću, porod, pa čak i postpartum. Koji god vaš cilj bio za porod, dula će vam pomoći da to postignete. Medikaliziran porod u bolnici, zakazana indukcija, bolnički nemedikalizirani, kućni porod, zakazani ili hitni carski, porod u vodi ili u porođajnom centru. Dule su tu da vam pomognu osnažiti vas kroz iskustvo poroda i omogućiti vam da imate najbolje iskustvo koje je za vas moguće. Oni to mogu učiniti akupresurom, verbalnim afirmacijama, informisanjem, ohrabrenjem, dula može sve!

Tradicionalno mnoge žene su bile dule bez da su pokušavale. Prije nego što su bolnice postale standard početkom 1900-ih, većina žena rađala je kod kuće s primaljom. Zajednica bi bila uključena u ovo i porodilja je mogla imati pomoć sestre, tetke, prijateljice, majke, bake ili bilo koje iskusne žene. Sada kada je naša kultura krenula prema potpunoj medikalizaciji trudnoće i poroda izgubili smo sestrinstvo koje bi se okupilo oko žene tokom poroda.

  1. Dule su stručnjaci:

Dule znaju o porodima bolje nego itko, osim možda babica. One su iskusne i svjesne svake vrstie poroda od potpuno prirodnih do carskih. Dule su sve to vidjele i dobro su upućene na to kako se nositi sa svakom vrstom situacije.

One ne samo da donose znanje na vaš porod, one donose mudrost. Kada provedete čitav kontinuitet poroda uz porodilju vidite svako moguće iskustvo rađanja, naučite po koju životnu mudrost. Ta vrsta stručnosti je nešto što jednostavno ne možete pronaći svugdje.

  1. One su spremne na poziv:

Dula je dostupna kad god treba. Možete joj pisati u koje bilo doba dana ili noći sa bilo kojim pitanjem a ona će saslušati i imati odgovore. Ukoliko vam treba emocionalna podrška ili neko sa kim ćete biti iskreni glede svojih strahova, tjeskoba ili nadanja oko vlastitog poroda. Dođu u vašu kuću kad god je to potrebno.  Ustvari, svaki sastanak može biti u vašoj kući. Dula razmišlja o udobnosti žene. Tretiraju porod poput emocionalnog, intimnog iskustva koje preobražava. Vi niste rutinski pacijent kojeg pokušava završiti i ići dalje. To je čest slučaj pri bolničkim pregledima gdje su porodilje ginekolozima i babicama svakodnevno iskustvo.  Nažalost, za većinu žena, rođenje nije takvo iskustvo. I dule to razumiju. Tretiraju vaš porod kao duboko iskustvo koje mijenja život, baš onako kako ćete ga i vi doživjeti.

  1. Dule imaju potrebne resurse:

One znaju sve o procesu rođenja, ali također znaju sve važne ljude i stvari koje vam možda zatrebaju. Prenatalna yoga, prenatalna masaža, fotografkinja za porode, kiropraktičar, akupunkturist i pedijatar ili bilo šta drugo. Dule također dobro poznaju lokalne ginekologe, bolnice i babice i dobro su upoznate s bolničkim procedurama i protokolima. Sve dok ne postanete trudni shvatite da postoji toliko toga što ne znate a treba vam. Također, mogu vas povezati sa raznim knjigama o raznim metodama poput Bradly-jeve metode, Hypnobebama, Lamaze tehnikama i sl. Osim resursa, dula vas može povezati sa zajednicom ili ‘selom žena’ kao krugom podrške

  1. Dule su više od dula

Dule mogu učiniti mnogo više nego samo prisustvovati rođenju. Neke nude postpartalnu njegu i dolaze vam pomoći oko bebe i kućanskih poslova, neke su certificirani konzultanti za laktaciju, neke dule su fotografi za porod, neke enkapsuliraju posteljicu i neke drže časove psihofizičke pripreme za trudnice. One rade mnogo više nego samo pružaju podršku. Dulu ne možete uvijek priuštiti , jer osiguranje neće  pokriti troškove dule ali one koje su imale dulu pored sebe, vjeruju da je svaki fening vrijedio.

  1. Statistički gledano, imat ćete bolji porod:

Prema Američkoj udruzi za trudnoću, dužina vašeg poroda može se smanjiti za 25% kada je dula prisutna. Vaše šanse za carski rez se smanje za 50 posto. Dule, kao stručnjaci, mogu vam pomoći u snalaženju sa svim medicinskim žargonom sa kojim ćete se susretati u bolnici. Porod može biti stresan, pogotovo ako ste iscrpljeni i u boli. Možda se nećete osjećati kao da imate ovlasti postavljati pitanja o svakom postupku ili postavljati pitanja o tome što se događa s vašim tijelom općenito. Nikad se ne smijete osjećati zlostavljanom u nečemu što vam se ne sviđa, što nas dovodi do sljedeće tačke.

  1. Dule su zagovornici:

Moglo bi se smatrati da se zlostavljanje od strane liječnika i medicinskih sestara ne događa, ali to se događa. Dula će biti vaš lični zagovornik ili će vam pomoći da govorite za sebe. Vi zaslužujete poštovanje, informirani pristanak i autonomiju tokom vašeg iskustva rađanja i dula će osigurati da se to dogodi za vas.

  1. One također podržavaju vaš krug podrške:

Ako rađate u bolnici s primaljom ili ginekologom, bit ćete sami većinu vremena, što može trajati satima. Medicinske sestre će biti u odsutnosti, a vaš liječnik ili babica samo će biti u sobi za možda sporadičnu provjeru, a zatim za sam porod. I vaša pratnja poput muža ili majke voli što je dula stalno tu, jer intenzitet trenutka, plus boli kojem svjedoče izaziva u njima neočekivanu anksioznost. Dule vašoj podršci savjetuje šta da učini, kako i kada. Podržava ih dok oni vama pomažu, što doprinosi vrlo mirnom porodu.

  1. One su najsuosjećajniji ljudi na planeti:

Dule posvete svoju cijelu karijeru pomažući ženama u najizazovnijim trenucima svojih života. U prekrasnim, svetim, čarobnim i čudesnim, ali ništa manje i teškim. Nema potrebe osjećati se nelagodno zbog svog tijela ili onoga što bi moglo izaći iz njega. Dule su sve to vidjeli.

One se probude u svako doba noći, ostavljaju sve što rade i dolaze vam pomoći kroz dugo i često bolno putovanje a to je porod. One ostaju budne, odgovaraju na vaše potrebe i rade s vama. Slušaju glasno vrištanje, stenjanje i doslovno drže vašu ruku kroz najzahtjevniju stvar koju će većina žena ikada podnijeti. Dule slušaju, potiču, podržavaju, slave, tuguju, smiju se i plaću sa vama. Dulin rad često je iscrpljujući, frustrirajući, i stresan, ali one to čine iz čiste ljubavi prema ženama, majčinstvu, bebama i rođenju.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što pomažete da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: https://themightymomma.com/8-reasons-you-need-a-doula/

Napišite komentar...