5 Prednosti odgođenog presijecanja pupčanika

pp1

Presijeci pupčanik

Nakon što se dijete rodi, obično mislimo na pupčanu vrpcu kao relikviju – dio sistema potpore života koji više nije potreban. Ali stvarnost je da pupčanik ima još jedan posljednji zadatak i to vrlo značajan.

Pupčanik i  placenta su neka vrsta vanjskog cirkulacijskog sistema: jedna vena nosi kisik i krv bogate hranjivim tvarima iz posteljice u bebu, a dvije arterije nose ugljik-dioksid bogatu krvi i otpad od djeteta do placente za pročišćavanje. Kad se dijete rodi, oko 1/3 krvi nalazi se u vanjskom dijelu cirkulacijskog sistema, ali brzo se vrati bebi preko pupčane vrpce. Osim naravno, ako pupčanik prerežemo prije dovršetka prijenosa.

Zašto rano presijecati pupčanik?

Veliko pitanje. Rano presijecanje pupčanika postalo je standardna praksa u 1960-ima, jer se vjerovalo da smanjuje vjerojatnost majčinskog krvarenja nakon poroda. Kasnija istraživanja otkrila su da ne smanjuje krvarenje niti da nude bilo kakvu drugu jasnu korist, no praksa je i dalje nastavljena.

Nevoljnost za promjenu, za koju liječnici kažu da je iz razloga poteškoće s implementacijom u kliničkoj praksi, frustrira mnoge zagovornike za porod, posebice nakon što je veliki broj studija ukazao na to da odgođeno presijecanje pupčanika ima izuzetne prednosti.

Šta je odgođeno presijecanje pupčanika?

Ovisi o tome koga pitate. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, odgođeno presijecanje je kada se pupčanik presiječe 1-3 minute nakon rođenja – praksa koju preporučuju za sva rađanja.

Međutim, neki praktičari smatraju da je jedna minuta premalo, i preporučuju produženje vremena do otprilike tri minute. Kraljevski koledž primalja govori da je “odgoda za samo jednu minutu dobrodošla promjena , pružajući svim bebama jednu minutu prijelaza iz unutarmateričnog u izvanmaterični život. Međutim, kako se transfuzija zna nastaviti tokom prvih 3-5 minuta života, predlaže se da se taj proces u potpunosti završi bez prekida. ”

A onda postoji i mišljenje International Childbirth Education Association koji kaže da je odgođeno presijecanje pupčanika praksa kojom se pupčana vrpca ne pričvršćuje niti reže sve dok ne prestane pulsirati. Može uključivati i nestezanje ili nerezanje pupčane vrpce sve dok se ne rodi placenta.

Oko čega se dakle slažu? Pa  da odgođeno presijecanja vrijedi, naravno!

5 Prednosti odgođenog presijecanja pupčanika

# 1: Benefiti neurološkog razvoja

Nevjerojatno je vidjeti kakva je razlika dodatne tri minute i jedno pola šoljice krvi na cjelokupno zdravlje djeteta, osobito četiri godine kasnije.

U istraživanju su istraživači otkrili da nekoliko dodatnih minuta nepresiječene pupčane vrpce pri rođenju može se očitovati kao dodatna ispomoć za neurološki razvoj, nekoliko godina kasnije. Djeca čiji su pupčanici bili presiječeni  više od tri minute nakon rođenja imale su nešto veće društvene vještine i fine motoričke vještine od onih čiji su pupčanici bili presijecani u roku od 10 sekundi. Rezultati nisu pokazali razlike u IQ.

Postoji jedna digresija za ova otkrića: Prednosti se očituju samo za dječake. Ne znamo tačno zašto, ali nagađamo da djevojčice dobivaju dodatnu zaštitu kroz višu razinu estrogena, dok su u maternici.

# 2: SMANJENJE RIZIKA ANEMIJE

Majčino mlijeko je prirodno nisko u željezu, što je navelo da neki sugeriraju da dojena djeca treba suplementirati željezom kako bi se spriječila anemija. Međutim moramo pomisliti na namjernu strategiju koju je priroda osmislila. Dovoljna je logika za manjak željeza. E. coli, najčešći izvor dječje dijareje, ovisi o željezu, kao i drugi patogeni.

Evo gdje stvari postaju stvarno zanimljive. Premda višak željeza u probavnom traktu ne može biti dobra stvar, željezo pohranjeno negdje drugdje u tijelu je kritično za zdrav razvoj mozga. Prirodna transfuzija krvi preko odgođenog presijecanja pupčanika donosi znatnu količinu željeza – jedno je istraživanje pokazalo da čekanje dvije minute povećava pohranjivanje željeza za 27-47 mg!

Prema američkom kolegiju opstetričara i ginekologa, čekanje tri minute može spriječiti nedostatak željeza tokom prve godine života:  “Studije kod terminske dojenčadi pokazale su da se prijenos iz placente od otprilike 80 ml krvi javlja za 1 minutu nakon rođenja, dostižući otprilike 100 mL 3 minute nakon rođenja. Ova dodatna krv može opskrbiti dodatnim željezom, u iznosu od 40-50 mg / kg tjelesne težine. Ovo dodatno željezo, u kombinaciji sa željezom iz tijela (otprilike 75 mg / kg tjelesne težine), koje je prisutno pri rođenju kod novorođenčadi rođenim u terminu, može spriječiti nedostatak željeza tokom prve godine života.”

Ova intrinzična mudrošt naših tijela oduševljava. Posljednjih nekoliko desetljeća pretpostavljamo da je priroda pogriješila i zato smo rano počeli djeci davati hranu obogaćenu željezom. U međuvremenu smo izbacili polisaharide iz dojenačke formule jer su nepotrebni za bebu i stoga beskorisni. Samo se ispostavi da nisu, hrane korisne bakterije u našim probavnim traktima, dok prekomjerno željezo može hraniti neželjenu E. coli. Vrlo zanimljivo!

# 3: POVEĆANJE VOLUMENA KRVI / BLAŽI KARDIOPULMONALNI PRIJELAZ

Otprilike trećina ukupnog volumena krvi nalazi se u posteljici. To je jednako volumenu krvi koji će biti potreban za potpuno opskrbljivanje fetalnih pluća, jetre i bubrega pri rođenju.

Osim pogodnosti koje se dobiju od dodatnog željeza, bebe čiji se pupčanici presijeku nakon 2 do 3 minute imaju bolji kardiopulmonalni prijelaz pri rođenju.

Još jedna potencijalna prednost odgođenog presijecanja pupčanika je osigurati da dijete može primiti u potpunosti faktore zgrušavanja. Drugim riječima, povećani volumen krvi prirodno će povećati nivo krvnih pločica koje su potrebne za normalno zgrušavanja krvi.

# 4: POVEĆANE KOLIČINE MATIČNIH ĆELIJA

Odgođeno presijecanje također rezultira infuzijom “matičnih stanica koje igraju bitnu ulogu u razvoju imunoloških, respiratornih, kardiovaskularnih i središnjih živčanih sistema, među mnogim drugim funkcijama.” Koncentracija matičnih stanica u fetalnoj krvi je viša nego u bilo kojem drugom vremenu života. Automatsko presijecanje pupčanika ostavlja gotovo jednu trećinu tih kritičnih stanica u posteljici.

Matične stanice također mogu pomoći “popraviti bilo kakva oštećenja mozga koju je beba mogla dobiti tokom teškog rođenja.”

# 5: BOLJI ISHODI ZA PRERANO ROĐENE BEBE

Prerano rođene bebe kojima je odgođeno presiječen pupčanik imaju tendenciju da imaju bolji krvni pritisak u danima odmah nakon rođenja, trebaju manje lijekova za podupiranje krvnog pritiska, trebaju manje transfuzije krvi, imaju manje krvarenja u mozak i manji rizik od nekrotizirajućeg enterokolitisa, bolesti crijeva koja je opasna po život.

Je li moguće odgođeno presijecanje pupčanika kod carskog reza?

U nekim slučajevima, da. Prema American College of Nurse-Midwives: “Uobičajena praksa kod carskog reza je neposredno presijecanje pupčanika; međutim, dojenčad rođena carskim rezom mogu imati koristi od placentarne transfuzije sa odgođenim presijecanjem pupčanika ili mužnje pupkovine. Istraživači su u početku izvijestili da se placentarna transfuzija ne dogodi u vrijeme carskog reza, no to je najvjerojatnije povezano s atonijom maternice i upotrebom opće anestezije. U malom opservacijskom istraživanju, Farrar i njegovi kolege nedavno su pokazali da se puna placentarna transfuzija pojavljuje kod carskog reza, ali optimalno vrijeme odgođenog presijecanja pupčanika ostaje nejasno. Ogata et al. izvijestili su da je odgođeno presijecanje od 40 sekundi omogućilo dojenčad da imaju djelomičnu placentarnu transfuziju. Upućene su zabrinutosti da bi krv protjecala natrag do posteljice ako je pupčanik bio netaknut duže od 40 sekundi, ali ovaj povratni protok nije dokazan.

Drugi pristup kod carskog reza je muženje pupčane vrpce. Ovaj pristup idealan je za carski rez kada su vrijeme i brzina važni faktori. U maloj, randomiziranoj kontroliranoj studiji, Erickson-Owens i sar. uspoređivali su automatsko presijecanje pupčanika  sa mužnjom pupkovine. Pronašli su manju placentarnu količinu ostataka krvi i veću razinu novorođenčetovog hematokrita u dobi od 48 sati u dojenčadi koja su primila muženje pupčane vrpce. Odgođeno presijecanje pupčanika i muženje pupkovine su opcije koje kliničar može razmotriti u vrijeme carskog reza kako bi se olakšao prijenos krvi iz placente u novorođenče.

Šta je s bebama koje trebaju intervenciju?

Prema nekoliko izvora, manje je vjerojatno da će reanimacija biti potrebna ako pupčanik ostane netaknut. Mnogi praktičari, poput neonatologa, traže načine kako reanimirati kada je to potrebno, bez preranog presijecanja pupčanika koje je bilo potrebno radi premještanja bebe.

Praksa pomaganja bebama da prodišu dok se čeka presijecanje pupčane vrpce već dugo traje; što ima smisla za bolesnu novorođenčad. Smatra se da bi to moglo postati temelj za praksu koja mijenja tehnike oživljavanja, transformirajući rezultate za najugroženiju novorođenčad.

S obzirom na taj trend zadržavanja pupčanika netaknutim kada je potrebna reanimacija, Midwifery Today piše: “Zahtjevi medikalizirane neonatalne reanimacije su toplina, čvrsta površina, usisavanje i pristup pupčaniku. Ostali prioriteti uključuju udobnu poziciju za osoblje i mogućnost uzimanja pupčane krvi za analizu. Topla čvrsta površina može biti krevet ili površina na kojoj se rodi beba. U istraživanju 34 autora iz svih krajeva svijeta, većina je izvijestila da izvode reanimaciju sa netaknutim pupčanikom koristeći krevet, stranu bazena dizajniranog za rođenje, dijela odraslog ljudskog tijela (majke ili babice) ili prijenosne ploče s toplim omotom.

Usisavanje može biti iz glavne mašine za reanimaciju ili prijenosne jedinice kao što su one koje se koriste kod kućnih poroda. Pupčanik je dostupan da se daju lijekovi i tećnosti. Ako je pupčanik ostao netaknut, tada beba već prima tečnost. Lijekovi se rijetko zahtijevaju za reanimaciju, a vjerojatno je da će im biti potrebno mnogo rjeđe ako je pupčanik netaknut. Budući da je opsežna reanimacija rijetko potrebna, možemo biti u neugodnom položaju neko vrijeme, savijeni nad bebom, a ne morati vršiti reanimaciju na našoj visini stojeće? Čak i ako se traže gasovi za analizu iz pupčanika iz medicinskih razloga, to može čekati. Rezultati gasne analize se ne mijenjaju značajno ako se uzimaju odmah nakon rođenja ili nakon dvije minute odgođenog presijecanja.

Postoje li situacije kada davatelji trebaju presiječi pupčanik za pokretanje intervencija za spašavanje života? Da. Međutim, neki vjeruju da pupčanik i placenta imaju urođene kvalitete “respiracijske opreme” koje vrijedi razmotriti.

Postoje li rizici za odgođeno presijecanje pupčanika?

Jedna je analiza pokazala vrlo malu (2%) povećanu žuticu kod beba koje su imale odgođeno presijecanje pupčanika. Međutim, jedine dostupne studije uključuju primjenu umjetnog oksitocina (sintocinona ili sinometrina) u skupini odgođenog presijecanja. IV sintocin je povezan s žuticom. Stoga bi to moglo biti da oksitocin stvara tu razlika a ne presijecanje.

Druge studije, poput jedne Cochrane analize, otkrile su da “razlika između ranog i kasnog presijecanja pupčanika za kliničku žuticu nije dosegla statističku značajnost”.

Još jedna zabrinutost ponekad spomenuta je policitemija ili krv koja je previše gusta da pravilno nahrani tkiva. Istraživači su također promatrali ovo pitanje u Cochrane analizi i nisu pronašli ništa statistički značajno.

Šta je sa Bankom Matičnih ćelija?

Odgođeno presijecanje pupčanika često nije kompatibilno sa doniranjem ili skladištenjem krvi iz pupkovine. Razlog tome je da, kako bi prikupili količinu krvi koju žele pohraniti, nekim je potrebno da se pupčanik odmah presiječe a neki  će dopustiti do 60 sekundi. Ovo nije dovoljno dugo da većina prednosti dopre do vaše bebe. Ako želite da beba ima punu opskrbu krvi iz pupkovine, možda ćete morati razmotriti planove o pohranjivanju matičnih ćelija.

Ne postoji konsenzus među znanstvenicima i kliničarima o presijecanju vrpce sa ispravnim prikupljanjem krvi iz pupkovine. Najvažnije je da se izbjegne gubitak vrijednih matičnih stanica tokom i neposredno nakon rađanja. Dakle, prevencija je bolja od izlječenja – vašoj će bebi biti bolje da zadrži ono što joj svakako pripada.

Dodavanje odgođenog presijecanja pupčanika u plan poroda

Budući da se presijecanje pupčanika često obavlja automatski, medicinski radnici ponekad zaborave i presijeku pupčanik uprkos prethodnim razgovorima. Često je dobra ideja imati podršku prisutnu uz sebe kao što je supružnik ili dula kako bi pratili aktivnosti oko pupčanika neposredno nakon što se dijete rodi i podsjete liječnika ako je potrebno.

Pošto ste već ovdje… …mi smo Udruženje koje opstaje zahvaljujući neumornom radu mama, najčešće u sitne sate nakon svakodnevnog posla i porodice, i to sve volonterski! Da bi naši projekti bili značajniji i veći ipak su potrebna neka sredstva. Ukoliko Vam se svidio ovaj članak te ukoliko podržavate naš rad, kliknite ovdje da nam donirate kako bismo proširili svoje djelovanje i pomogli i drugim mamama onako kako smo, nadamo se, pomogli i vama! Kada bi svako na pročitani članak donirao barem 1KM naš rad bi bio finansijski osiguran. Potrebna je samo minuta. Hvala vam što činite da porodi budu bolji u BiH.

Izvor: https://www.mommypotamus.com/benefits-of-delayed-cord-clamping/

Napišite komentar...