Rad Udruženja predstavljen Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB tokom Svjetske sedmice dojenja.

pp1

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB na Sveučilištu Vitez u Travniku organizirana je Javna tribina o značaju dojenja u okviru aktivnosti obilježavanja Svjetske sedmice dojenja.

Tom prilikom obraćanja su imale prim.dr.Ediba Hadzimujić, pedijatrica u JU Kantonalna bolnica Travnik, koja je u izlaganju istakla značaj dojenja kako za majku tako i za bebu. Nakon toga izlaganje je imala prim.mr.sci.dr.Amra Mehmedbegović-Živanović iz Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB koja je izlozila rezultate istraživanja u vezi dojenja. Istraživanjem su obuhvaćene sve socijalne i drustvene kategorije zena koje su imale iskustvo majčinstva.

Tribina je nastavljena izlaganjem Lejle Delic, certificirane peer majke savjetnice za dojenje koja se obratila u ime inicijative Dojenje je in, koja je pojasnila značenje termina peer savjetnica kao i područje djelovanja savjetnice za dojenje.

Dženana Bajraktarević je ispred udruženja Prirodan Porod se obratila i istakla rad Udruženja, značaj dula u uspostavljanju dojenja te naglasila bitnost podrške koju ima majka od strane educiranog osoblja kojem daje povjerenje. Naglasila je da je educiranje majki imperativ za snažnu ženu koja može ojačati cijeli sistem zdrava zena-zdrava beba.

Ovom prilikom posebno je istaknuta buduća saradnja Udruženja i bolnica “prijatelj beba” na području SBK/KSB jer cilj svima jeste da zdrava i educirana majka može obezbijediti temelj za uspješno dojenje i sretnu i zadovoljnu bebu.

Napišite komentar...